Abonnementsartikel

Inga er navnet på MJ. Erikssons nye tunnelboremaskine, der netop er sluppet løs i Nordhavns undergrund.

Projektfolk fra Hofor og M.J. Eriksson var fornylig forsamlet til dåbsfest på en byggeplads i Nordhavn tæt på metrostationen Orientkaj, hvor en ny tunnelboremaskine skulle navngives.

Stående rundt om en skakt med en diameter på 16 meter og med en duft af pølser i luften kunne festlighederne gå igang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Her hvor vi står, kommer der til at ligge en park, men inden vi når så langt, skal vi have tunneleret 750 meter kloakledning. Og nu ligger maskinen helt klar - vi mangler bare at få døbt hende, lød det fra Kirsten Toft, projektleder fra Hofor, da hun bød velkommen til folkene på pladsen.

- Hofor har en liste med stærke kvindenavne, der har rødder i vikingetiden. Vi er nået til Inga, som betyder magtfuld, og det ser vi gerne, hun er, fortsatte projektlederen.

Inden dåbsdagen var til ende, var Inga sat i sving.

I gamle dage gik man til hånde

Den eksisterende kloakledning, som skal omlægges, blev lavet i årene 1937-1946. Dengang var der ikke dåb af en tunnelboremaskine, for tunnelen blev håndgravet bid for bid. Efterfølgende er der lagt kloakrør inde i den gravede tunnel langt under jordoverfladen - nede i den dybde, hvor Inga nu ligger klar til arbejdet.

rich-media-2
11-årige Inga Friis fik æren af at døbe sin navnesøster. Af den grund havde hun fået fri fra skoledagen i 4. klasse på Østerbro-skolen Institut Sankt Joseph. Foto: Hofor.

Opgaven lyder op at bore en cirka 750 meter lang tunnel, hvor den nye kloakledning med 1,6 meter i diameter skal ligge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er altid spændende at få sendt tunnelboremaskinen afsted, for selvom vi er rigtig godt forberedt, så kan man ikke vide helt præcist, hvad hun støder på i undergrunden. Men vi er glade for, at vi har Inga i stedet for at skulle håndgrave tunnelen, som man har gjort med den, der er i brug nu, sagde projektchef Jacob Møller fra M.J. Eriksson.