Abonnementsartikel

Mere end to års kloakeringsprojekt i det midtjyske byder på vidt forskellige opgaver for Salling Entreprenørfirmas nye Weycor-læssemaskiner.

Mandskab og maskiner hos Salling Entreprenørfirma med base ved Roslev nordvest for Skive begynder så småt at kunne ane afslutningen af en af de større opgaver. I godt og vel to år har entreprenørvirksomheden arbejdet med separatkloakering af hele Højslev by øst for Skive. Med hvad dermed følger. For opgaverne har omfattet meget andet end lige det med at skille regnvand fra spildevand.

Når der skal arbejdes i dybden, handler det om masser af jordarbejde, ny asfalt, fortove, cykelstier og meget andet.Derfor har det heller ikke været en ensformig tjans, Salling-firmaets nye maskineri er blevet sat til. To nyindkøbte Weycor-minilæssere blev kastet direkte ind i projektet i Højslev, hvor maskinerne har fået lov til at medvirke overalt, hvor der har været behov for at vise muskler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi er tæt på at afslutte det store kloakprojekt i Højslev, som vi tog hul på i marts 2018. Det glæder vi os til, og det gør de gode Højslev-borgere naturligvis ikke mindre. Samtidig har vi gang i ombygningen af Niels Due Jensens Plads i Bjerringbro. Vi er hovedentreprenør på projektet, som skal gøre pladsen til et rekreativt anlæg med blandt andet skaterbane, fortæller entreprenør Gregers Frederiksen, som ejer Salling Entreprenørfirma A/S sammen med Heine Jørgensen.

Krise satte gang i kloakering

Dermed er det ikke slut med opgaver i bogen for entreprenørerne i Roslev. Der venter mange mindre projekter med blandt andet kloaksepareringer og -renoveringer såvel i Skive som i landdistrikterne.

- Det med kriser er ikke noget, vi rigtig mærker noget til i Salling. Heller ikke corona-krisen. Da vi havde finanskrisen for godt og vel en halv snes år siden, satte det faktisk gang i en del kloakeringsopgaver for os. Derfor har vi også altid behov for gode folk og en stabil maskinpark, som vi naturligvis fornyer hen ad vejen. For godt et par år siden hentede vi tre nye Komatsu-gravemaskiner nede hos Scantruck i Skive. I denne omgang er det så blevet til to tyske Weycor-minilæssere. Vi udfasede to tilsvarende maskiner af et andet mærke, da Scantruck leverede de to Weycor. De nye er 5,6 tons maskiner af modellen AR420. Vi bruger dem stort set konstant til alle typer projekter. Størrelsen er nem at komme rundt med, og alligevel har maskinerne med 73 hestekræfter godt med power til at klare alt fra flytning af jord til kørsel med fliser og kantsten. I virkeligheden er der tale om en mini-gummiged, som tilmed formår at flytte sig hurtigt med op til 40 km/t, forklarer entreprenøren.

Start med landbrug

Det var Gregers Frederiksens svigerfar, Egon Møller, der i sin tid lagde grunden til entreprenørfirmaet. Men som landbrugsmaskinstation.

rich-media-2
Gregers Frederiksen (til venstre) og Heine Jørgensen ejer i fællesskab Salling Entreprenørfirma med masser af opgaver til de omkring 40 medarbejdere.

- Det var i 1958, men fra slutningen af 1970'erne kom der løbende flere og flere entreprenøropgaver til. I 1996 begyndte han at sælge ud af maskinstationen, og firmaet blev halvt maskinstation og halvt entreprenørfirma. I 2000 overtog min kone, Pia, og jeg virksomheden, og i 2003 solgte vi den sidste del af maskinstationen fra for helt at koncentrere os om entreprenøropgaverne, fortæller Gregers Frederiksen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I 2005 ansatte parret Heine Jørgensen som firmaets første fagudlærte anlægsgartner. I 2014 tog parterne hul på et langsigtet generationsskifte, da de blev enige om at dele Salling Entreprenørfirma A/S ligeligt imellem sig.

Udnytter potentialer

I det daglige deler de også opgaverne med fokus på at udnytte potentialerne optimalt. Heine Jørgensen er projektleder og med sin anlægsgartner-uddannelse naturligvis firmaets spydspids på det grønne område. Han tager sig af de større anlægsopgaver fra kalkulation til aflevering til kunderne.

rich-media-4
Weycor-minilæsserne er nemme at komme rundt med også, hvor pladsen er trang. Alligevel bliver det til noget, når der flyttes jord. Skovlen har en kapacitet på 0,9 kubikmeter.

Gregers Frederiksen er manden med den helt store allround-erfaring på entreprenøropgaverne. Som virksomhedens direktør varetager han primært administrative opgaver, og samtidig har han i øvrigt vognmandstilladelse.

Pia Frederiksen er projektleder og tillige Salling Entreprenørfirmas ansvarshavende kloakmester. Dermed er hun en nøgleperson i de mange kloakprojekter, som firmaets løbende udfører. Her har hun dog udsigt til snarlig assistance fra Heine Jørgensen, som er i gang med at tage kloakmestereksamen.