Abonnementsartikel

Den japanske maskinmastodont vil fra næste år producere alle maskiner i hjemlandet. Hollandsk fabrik står til at lukke.

Efter planen kører den sidste orange Hitachi-maskine af produktionslinjen i Europa til næste år. Japanske Hitachi vil trække produktionen hjem, og dermed står fabrikken i hollandske Oosterhout til at afskedige 115 mand i 2021.

På fabrikken sydøst for Rotterdam bliver der produceret minigravere. Mange af delene bliver dog allerede færdigproduceret i Japan.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- "Hjertet" af Hitachi maskiner - motor, hydrauliksystem samt elektronisk styring - har altid været samlet komplet i Japan. I Europa har Hitachi delvist samlet de komplette maskiner, det vil sige, man har påmonteret dele som undervogn og aksler, førerkabine, kontravægt og frontudstyr. Parallelt med det har man hele tiden haft import fra Japan af helt færdige maskiner. Og på nogle modeller endda udelukkende import af komplette maskiner, siger Ole Pausgaard, salgsdirektør i H.P. Entreprenørmaskiner.

Han tilføjer, at beslutningen om fabrikslukningen ikke ligger hos Hitachi alene, men at det først kan ske efter dialog med de relevante parter i Holland.

rich-media-2
Fabrikken i Oosterhout. Pressefoto.

Eftermontering i Amsterdam

Hitachi har europæisk hovedsæde i Amsterdam. Her fortsætter man, og planen er fremadrettet, at maskinerne fra Japan ryger forbi samlefabrikken i den hollandske hovedstad.

- Nu vælger Hitachi fremadrettet at satse udelukkende på import af komplette maskiner fra Japan. En af de udfordringer, Hitachi har haft, er, at maskinerne på det europæiske marked - og herunder især det skandinaviske marked - skal klargøres til langt mere udstyr end i andre verdensdele, især omkring anvendelsen af hydrauliske komponenter og redskaber, fortæller Ole Pausgaard.

Hitachi vil derfor producere standardmaskiner, som kan sendes af sted til hele verden. På samlefabrikken i Amsterdam skal der så eftermonteres de dele, som slutbrugerne i de enkelte europæiske lande efterspørger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Som forhandler forventer vi, at det vil give os et slutprodukt ab fabrik, som ligger tættere på de ønsker, som vi i dag har fra vores kunder, hvilket igen vil gøre vores lokale klargøring af maskinerne mere enkel og smidig. Vi ser derfor Hitachis strategi som en fordel for os som forhandler, siger Ole Pausgaard, der ikke ser nogen ændringer i for eksempel leveringstid til de danske kunder.

Hvis Hitachis nuværende plan bliver gennemført, lukke fabrikken i Oosterhout til december næste år.