Abonnementsartikel

Kort bagende giver ny 15 tons Komatsu-gravemaskine travlhed hos HPH Totalbyg.

Der er ikke meget til gården på den nye hos Hinnerup-firmaet HPH Totalbyg. Til gengæld er den rigtig god til gaden. Kort bagende gør nemlig den nye Komatsu-gravemaskine PC138US-11 til en oplagt mulighed, når der skal laves kloakarbejde. Ikke mindst i byområder med begrænset plads til at manøvrere.

- Netop kloakprojekter og udgravning på mindre pladser udgør en væsentlig del af arbejdsopgaverne for Komatsu-graveren. Foruden til at komme i jorden og arbejde med kloakker, tager den også mangen en tørn med afretning, og så er det virkelig en fordel, at maskinen kommer nemt rundt, fortæller afdelingschef Morten Henningsen hos HPH Totalbyg.

rich-media-2
Afdelingschef Morten Henningsen har tidligere selv kørt Komatsu-maskiner og har nu hentet den første Komatsu-gravemaskine til HPH Totalbyg. Her viser han den anderledes, men praktiske skydedør på maskinen.

Hinnerup-virksomheden har specialiseret sig i halbyggerier af enhver art til hovedsagelig industri- og erhvervsvirksomheder. Hertil kommer også i lidt mindre omfang landbrugsbyggerier, som oprindelig blev startskuddet til HPH Totalbyg.

Dengang var adressen ikke Hinnerup, men limfjordsøen Fur, hvor entreprenør Hans Peter Holmboe lagde initialer til firmanavnet.

I dag ejes firmaet af makkerparret Jacob Westergreen og Anders Bach. HPH Totalbyg opererer over hele landet med i øjeblikket 115 medarbejdere plus naturligvis en solid maskinpark. Alligevel er det første gang, firmaet har haft bud til Komatsu-importøren Scantruck A/S efter en gravemaskine.

rich-media-3
15 tons Komatsu-gravemaskine med 3 meter stik og dermed en rækkevidde på 8720 mm.

Positiv oplevelse

- Vi har en Komatsu-dozer, men jeg har nu været helt rolig ved også at køre Komatsu, når der skal graves. Jeg kender mærket ganske udmærket og har selv kørt en del Komatsu tidligere. Den nye PC138US-11 har da også været en positiv oplevelse. Vi har endnu ikke fået lavet registreringer af brændstofforbruget, men maskinførerne fortæller, at den ikke er særlig tørstig. De kører en hel dag, og det er omkring 10 timer, på en tankfuld med planering og afretning, fortæller Morten Henningsen.

- Vi ville gerne have en gravemaskine i 15-16 tons klassen, og så var det med kort bagende egentlig sekundært. Men det har da vist sig som et plus. Vi har fået Scantruck til at levere maskinen med tre meter stik i stedet for standard 2,5 meter, og så er den sat på bælter af stål. Det giver en stabil maskine, også selv om den ikke har en tung bagende, siger afdelingschef Morten Henningsen.

Med 3-meter armen får maskinen en gravedybde på op til 5,9 meter.

rich-media-5
HPH Totalbyg arbejder på et projekt ved Hinnerup, blot et par hundrede meter fra firmaets adresse ved Hinnerup.