Abonnementsartikel

Sønderjysk entreprenørs nye Liebherr kalder på national stolthed og mange smil.

Dannebrog skal ned ved solnedgang, hvis man ikke vil flage for Fanden. Sådan siger flagreglerne i kombination med gammel visdom. Og det kunne godt gå hen og give et problem for maskinførerne Rune Dixen og Leo Andersen. De har nemlig ikke færre end 300 gange Dannebrog på den nye Liebherr-gravemaskine, de lidt på skift sidder i til daglig.

- Hvorfor? Det korte svar er: Jeg er stolt af at komme fra Danmark, og vi har jo verdens smukkeste flag. Samtidig kan vi give folk et smil i hverdagen. Og - nåh, ja, folk snakker, og hvis snakken kører, følger der ofte arbejde med, siger Rune Dixen, som er ophavsmanden til den Dannebrogs-dekoration.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Foruden de mange rød-hvide flag, bærer den 24 tons tunge Liebherr R 922 G8-gravemaskine tillige navnet "Æ'Green". Det er vidnesbyrd om, at den hører hjemme hos entreprenørfirmaet Green Maskinstation i Rødekro. Det er her, Rune Dixen og Leo Andersen har deres daglige dont.

Virksomheden er hovedsagelig en landbrugsmaskinstation med godt en halv snes mand. Men der laves altså også entreprenørarbejde, og ikke mindst en del naturgenopretning. Specielt er der gang i etablering af nye søer og oprensninger. Netop i øjeblikket 'vajer' 300 gange Dannebrog stolt, når Liebherr-maskinen flytter tonsvis af jord ved Tinglev i det sydligste Jylland.

Også ved slottet

- Vi kommer til at lave 70 til 80 søer, inden vi er færdige. Men vi kører også i Gråsten Skov for Naturstyrelsen. Faktisk lige op og ned ad Gråsten Slot. Så medlemmerne af den royale familie er da velkomne til at kigge forbi næste gang, vi er på de kanter. Så kan de ved selvsyn konstatere, at vi værner godt om vores gamle flag, siger Rune Dixen.

Det er firmaet Wrapit i Rødekro, der har forvandlet den solide gravemaskine til mangedobbelt flagstang. Hos leverandøren af maskinen, den danske Liebherr-importør Johs. Møllers Maskiner, glæder distriktschef Claus Pedersen sig over den sønderjyske hittepåsomhed.

- Grundlæggende er en Liebherr-maskine jo gul og hvid. Men det glæder da altid, når maskinførere gerne vil gøre noget specielt ud af deres maskiner. Og når man så arbejder i Sønderjylland i 100 året for genforeningen, er det da flot med masser af Dannebrogsflag, siger Claus Pedersen.