Abonnementsartikel

Hos Danmarks største entreprenør har man sat et nyt initiativ i søen. Lars Dithmer er ansat til at registrere og dele bæredygtige ideer.

Bæredygtig udvikling opstår ikke af sig selv. Og uden en ihærdig indsats, bliver virksomheder, som ikke har fokus på netop bæredygtige tiltag, efterladt på perronen, når toget lastet med klimafokus og grønne ideer ruller videre.

Det mener Lars Dithmer, der er bæredygtighedschef ved det nyoprettede Aarsleff ECO Center. Et initiativ som skal sikre, at landets største entreprenørforretning holder sig på forkant med tidens altdominerende trend: Klima- og miljømæssig bæredygtighed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har mange opgaver foran os. Et eksempel er at gøre noget ved energiforbruget på byggepladserne. Hvordan får vi grønnere strøm til kraner og mandskabsskure? Og hvad med maskinerne - kan vi udfase diesel som brændstof? Det er nogle få af de mange spørgsmål, som vi i Aarsleff ECO Center skal arbejde på at besvare, siger han til Dagens Byggeri og uddyber, at hans nyoprettede enhed gerne skulle ende med at udfase sig selv, således bæredygtighed bliver noget alle i Aarsleff tænker ind i deres daglige rutiner.

Det er ikke sådan, at jeg forventer min lille slæbebåd kan vende Aarsleff 180 grader på nul komma fem. Men skridt for skridt skal vi lirke organisationen i en grønnere retning

Lars Dithmer, bæredygtighedschef

- Vi skal ikke bare sidde og kloge os i vores eget lille elfenbenstårn, men være ambassadører og hjælpe omstillingen på vej ude lokalt blandt Aarsleff-koncernens 6800 medarbejdere. Det er målet, siger Lars Dithmer.

Beton-tung supertanker

Den nye bæredygtighedschef får i første omgang seks kollegaer, som får base i Aarsleffs hovedkontor i Aarhus. Holdet ventes først på plads omkring nytår, men Lars Dithmer selv beskriver sit team som den slæbebåd, der skal trække supertankeren Aarsleff i en mere bæredygtig retning.

rich-media-3
Lars Dithmer ses her midtfor mellem administrerende direktør i Aarsleff Jesper Kristian Jacobsen (tv.) og viceadministrerende direktør Nicolai Schultz.

Og behovet er præsent. Virksomhedens fokus er i udpræget grad på de tunge opgaver - opgaver, hvor træ som byggemateriale ikke umiddelbart giver megen mening. Opgaver med borede pæle, som ikke kan hamres i med hjælp fra et tolvvolts batteri. Men det betyder bare, at der er plads til at tænke ud af boksen.

- Vi er i udpræget grad en beton-virksomhed. Og her er CO2-regnskabet ikke i bæredygtigt favør. Vi har succes med at gøre betonen grønnere, men vi skal gøre mere. Vi skal finde ud af at iblande organiske fibre i betonen - eksempelvis hampefibre. Og vi har en drøm om, at armeringensnet i fremtiden vil blive produceret i et andet materiale end jern, forklarer han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bæredygtighedschefen indskærper, at det ikke bare er i byggeriet, men i alle Aarsleffs forretningsområder: Også infrastrukturopgaver som eksempelvis kystsikring og jernbaner, at der skal ske nye bæredygtige tiltag.

- Det er ikke sådan, at jeg forventer min lille slæbebåd kan vende Aarsleff 180 grader på nul komma fem. Men skridt for skridt skal vi lirke organisationen i en grønnere retning, dele gode ideer på tværs og facilitere innovation lokalt. Det bliver ikke i februar, vi bliver grønne. Så vil det i hvert fald kun være fordi, vi har brugt grøn maling. Og det er ikke målet. Vi skal være grønne hele vejen igennem, siger Lars Dithmer.

Hvad er meningen?

Visionerne for Aarsleff ECO Center er altså på plads. Også de mere konkrete af slagsen. Men hvordan vil Lars Dithmer og hans lille hold så bringe samme visioner til live i den virkelige verden, hvor travlhed, almindelig menneskelig træghed og andre faktorer spiller ind? Ja, det har bæredygtighedschefen også en holdning til.

- Vi vil arbejde på, at folk tager ejerskab over det bæredygtige fokus. Grønne tiltag skal give mening ude på pladserne og i kontorerne. Det bliver ikke os i Aarsleff ECO Center, som står i baggrunden med knojernet fremme og truer os til forandringer. Men er man en driftig ingeniør eller sjakbajs, er jeg også sikker på, at man ønsker at deltage i at skabe forandringer. Det kommer jo alle i Aarsleff til gavn, hvis vi er førende inden for nye forretningsområder. Det gør arbejdet mere interessant, forklarer han.

Men Lars Dithmer og Aarsleff har også andre grunde til at etablere et stærkere fokus på bæredygtighed. Unge ingeniører, konstruktører og entreprenører ønsker, at arbejde i en virksomhed, hvor grønne tiltag ikke bare er varm luft og powerpoint-præsentationer i halvstøvede bestyrelseslokaler:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi skal skabe brugbare og konkrete resultater. Vi skal hejse et grønt flag over entreprenørbranchen - så det ikke kun er i rådgiverledet, at der tænkes bæredygtigt. Og vi er godt stillet. For vi har masser af kløgtige medarbejdere, som hele tiden finder smartere måder at gøre tingene på, siger Lars Dithmer.