Når det tunge grej bliver mere grønt, kan de tydeligt ses på CO2-regnskabet.

En gravemaskine med en kampvægt på 193 ton kan være svær at omtale som lille eller let. Men når seriens tungeste eksemplar sender badevægten op på 800 ton, så er EX2000-7's små 200 ton tæt på at give den øgenavnet spirrevip.

Hitachi har for nyligt præsenteret den ultrastore gravemaskine, som næppe gør sin entre på dansk grund. Alligevel er det værd at bemærke maskinen, for den grønne omstilling er i gang. Og maskinproducenternes arbejde er langt fra ligegyldig.

Hitachi EX2000-7 afløser EX-1900-6. Vægtforskellen på cirka et ton er til at overse i den størrelsesorden, men det er mere interessant at kigge på, hvordan den japanske producent har gjort efterfølgeren markant grønnere.

Som 27 danskere

Ifølge Hitachi, lever EX2000-7 op til EX1900-6, når det kommer til produktivitet. Til gengæld gør efterfølgeren det med et brændstofforbrug, der er 19 procent lavere end den tidligere model.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Og når vi arbejder med maskiner på den størrelse, snakker vi om en årlig besparelse på CO2-udledningen på 460 ton per maskine. Til sammenligningen udleder en danske i gennemsnit cirka 17 ton CO2 om året, når man også regner det offentliges forbrug med i ligningen. Det svarer til 27 danskeres årlige CO2-udledning.

Står man og tripper over at anskaffe sig en af de mindre kæmper fra Hitachi, må man vente til oktober 2021, hvor den ventes klar.