Mængden af trælse historier fra Bach Gruppens byggeri i Njalsgade i København ser bare ud til at vokse - Maskinteknik har derfor samlet et overblik over udviklingen.

Cirka 100 millioner kroner. Så meget har Bach Gruppen på nuværende tidspunkt brugt på at rydde op - i egne rækker samt på byggepladsen ved skandalebyggeriet Njals Tårnet på Bryggens Bastion i København.

Det fandt vi ud af i den seneste måned. Og meget andet. Her følger et oprids af udviklingen, siden Bach Gruppen løftede sløret for en intern undersøgelse, som peger en anklagende finger i retning af datterselskabet BG Beton og en nu afdød direktør.

Værket, der forsvandt

På selve byggepladsen ved Njals Tårn fandtes tidligere et betonværk, som har leveret beton til flere af Bach Gruppens byggerier på Brygges Bastion. Det blev afsløret i den forgangne måned, at det værk sandsynligvis heller ikke har været certificeret til levering af beton - præcis ligesom BG Betons værk i Nordhavn.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Værket på Bryggens Bastion er i dag lukket og flyttet til Rødby på Lolland, så nu er et større detektivarbejde gået i gang, hvor formålet er at finde ud af, hvilken kvalitet betonværket i Njalsgade har leveret - samt til hvilke byggerier.

Viborg-praksis sat til debat

I den anden ende af landet - i Bach Gruppens hjemby Viborg, har der også været kedelige historier at fortælle. Det har haltet gevaldigt for entreprenørvirksomheden med at søge både byggetilladelser og ibrugtagningstilladelser.

Hos Bach Gruppen forklarer man praksis med, at det gennem længere tid har været kotume i Viborg, at man kunne begynde byggeri for så at søge tilladelserne på bagkant.

I et svar til Ekstrabladet udtaler Bach Gruppen, at det gennem al den tid, direktør Lene Christensen kan huske, har været nok med et mundligt tilsagn fra kommunen.

Det koster skatteyderne

Og selv om det primært er Bach Gruppen, der bløder penge over de mange afsløringer, går skatteyderne heller ikke ram forbi. Det kunne Dagens Byggeri senest fortælle, da en aktindsigt hos Københavns Kommune afslørede, at eksterne rådgivere har kostet rådhuset - og dermed skatteborgerne - næsten en halv million kroner.

Og det er kun indtil videre. For man er endnu ikke nået i mål med at kunne få den tillægsgodkendelse til byggeriet, som ville betyde, at Bach Gruppen kunne genoptage arbejdet på Njals Tårnet. Hvornår den foreligger, vides endnu ikke.

Som ringe i vandet

Og det er ikke kun Bach Gruppen, som tjekker fundamenter. Mange af de byggerier, som BG Beton Nordhavn og Njalsgade har leveret til, er også gået i gang med eftersyn.

Det gælder i særdeleshed for det gigantiske byggeri på Grønttorvet i København, hvor FB Gruppen har opført op mod 2300 boliger. Også her er man i gang med at tjekke op på betonens kvalitet, så det er usandsynligt, at det sidste punktum er sat i fortællingen omkring Bach Gruppen, BG Beton og betonskandalen, som har rystet den danske byggebranche.