Abonnementsartikel

I tyske Hameln begyndte man for 75 år at producere maskiner til vejfolket, og siden er der skudt maskiner af sted i hobetal. Fra 2007 har udlæggere og tromler fra fabrikken været under Volvo CE-vinger.

9. november rundede Volvo CE's fabrik i Hameln en milepæl. Fabrikken sydvest for Hannover begyndte produktionen i 1945, da Gerhard Lehmann Pottkämper og Karl-Ludwig Hupfeld grundlagde ABG, Allgemeine Baumaschinen Gesellschaft mbH.

Hvad der begyndte i Hameln med mindre maskiner som for eksempel den første betonbelægningsmaskine af VAS-typen, førte otte år senere til firmaets første større nyskabelse. I 1953 designede og byggede AGB den første vibrationstromle i Tyskland. Det var blot begyndelsen på en hel serie af banebrydende nyskabelser fra det, som i dag er Volvo-anlægget i Hameln.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Små trin med store visioner

Stor, pålidelig, kraftig: disse kvaliteter gælder endnu i dag for Titan-serien af udlæggere, som blev præsenteret for første gang i 1965. Maskinen skabte historie og var populær over hele verden. I dag kan dens efterfølgende modeller stadig ses verden over, når der bygges veje. Målet har altid været at skabe driftssikre maskiner med det mest moderne udstyr.

rich-media-2
Titan 300 var en nyskabelse inden for vejbygning og gjorde ABG kendt over hele verden. Pressefoto: Volvo CE.

Blot 20 år senere kom det næste kup for den stadig beskedne virksomhed: ABG lancerede den første hydraulisk justerbare højkompressionsstrygejern på det globale marked, og revolutionerede arbejdet med vejbygning.

45 år efter grundlæggelsen var ABG en af de største aktører i sektoren for entreprenørmaskiner, og i 1990 blev virksomheden medlem af Ingersoll Rand-gruppen. På det tidspunkt var digitaliseringen lige begyndt at gøre sit indtog, og ABG var på forkant med EPM I, Electronic Paver Management (elektronisk udlæggerstyring). Grænsefladen mellem mand og maskine forbedrede betjeningen af udlæggerne og sørgede for mere komfortable samt hurtigere og bedre arbejdsmetoder. I 2005 blev dens efterfølger EPM II lanceret sammen med Titan 226 og Titan 326.

I svensk fold

i 2007 overtog Volvo Construction Equipment sektoren for bygge- og anlægsmateriel fra Ingersoll Rand, og med det også ABG og Hameln-anlægget. Fra og med det tidspunkt blev der anvendt Volvo-motorer i udlæggere og tromler.

rich-media-3
Produktionen består i dag af en hel stribe vejmaskiner. Pressefoto: Volvo CE.

To år senere blev der foretaget en generel renovering af Hameln-anlægget, som blandt andet udvidede dets område med 83.000 kvadratmeter og et nyt træningscenter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Virksomheden fortsatte med at fokusere på innovations- og udviklingsarbejde. I 2017 blev den nye D-serie af udlæggere lanceret med den tredje generation af Electronic Paver Management, den splinternye EPM III.

I dag producerer Hameln-anlægget hovedsageligt udlæggere på bånd og hjul samt asfalt- og jordtromler. Produktionsfaciliteterne er blandt de mest moderne af typen, og robotteknologi understøtter arbejdet for cirka 500 medarbejdere.