Abonnementsartikel

Hos de rådgivende ingeniører arbejder man på at reducere mængden af svovlbrinte i spildevand, som ætser betonen i kloakrørene. Kunstig intelligens og cloud-løsninger skal være redskabet.

Landets spildevandsforsyninger oplever i stigende grad problemer med svovlbrinte i rørene, fordi vandrensningen bliver centraliseret, og man etablerer lange trykledninger.

I et nyt udviklingsprojekt under Miljøstyrelsens MUDP-pulje vil de rådgivende ingeniører fra Sweco derfor se på, hvordan man kan forebygge svovlbrintedannelse med en bæredygtig teknologi baseret på en cloud-løsning og principper fra kunstig intelligens.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I dag forebygges svovlbrintedannelse ofte med kemikalietilsætning, som afstedkommer store driftsomkostninger. Og bliver de øgede mængder svovlbrinte ikke forebygget, kan det reducere levetiden af beton i kloakledninger og brønde markant.

Projektet gennemføres i samarbejde med tre danske SMV-virksomheder. Det drejer sig om Consibio, BBK Bio Airclean samt Svendborg Motorværksted.

Sidstnævnte har stået bag udviklingen af en såkaldt rensegris, der skal forfines, så den kan minimere svovlbrinteproduktionen i kloakkens aflejringer.

Spildevandsforsyningerne Hedensted Spildevand, Svendborg Vand og Affald A/S samt FFV Energi & Miljø A/S stiller testlokaliteter til rådighed og bidrager med sparring i projektet.

- Vi ved, at konsekvensen ved utilstrækkelig forebyggelse af svovlbrinte kan være kort levetid af beton i kloakledninger og brønde. Levetiden kan i værste fald reduceres fra 100 år til under 10 år. Svovlbrinte er desuden en giftig gas, som kan påvirke driftspersonalet ved arbejde i ledninger og brønde, og gassens lugt kan genere beboere tæt på brøndene. Endelig ønsker vi at minimere udgifter til kemikaliedosering, siger driftschef Steen Hummelgaard fra Hedensted Spildevand om projektet.