Abonnementsartikel

Siden 2013, da Engcon lancerede Non Accident Generation, har virksomheden arbejdet for bedre sikkerhed i gravebranchen. Syv år senere er der stadig alt for få aktører med på vognen, lyder meldingen.

Sidste år startede Engcon et globalt sikkerhedsinitiativ, "Dig Smart. Dig Safe" for at fokusere på brugen af smart teknologi til at forhindre ulykker.

Målet med initiativet var at skabe diskussion om sikkerhedsspørgsmålet og skabe en brancheanerkendt nulvision for antallet, der skyldes, at redskabet løsner sig på grund af forkert håndtering.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- "Dig Smart. Dig Safe " havde en god effekt, da der blev bragt 38 dybdegående artikler i medier over hele verden, fra vores nordiske medier til medier i Europa, Nordamerika og Asien, siger Ulrica Hellström, marketingchef hos Engcon. Men vejen til ændret adfærd er lang, så vi vil fortsætte initiativet, indtil vi kan se, at sikkerhedsspørgsmålet bliver taget op på dagsordener verden over.

Oppe i Norge

Nord for Danmark har det norske Maskingrossistforbundet taget et vigtigt skridt i den rigtige retning ved at udfærdige henstillinger til at anvende højere sikkerhedskrav end dem, den internationale standard gør gældende.

Det norske byggekonsortium Veidekke krævede sikre hurtigskift på alle gravemaskiner på over fem tons, som anvendes fra 1. januar 2020.

I år hægter den svenske fagforening SEKO sig på med en digital sikkerhedskonference. Der vil Engcon præsentere sit sikkerhedssystem, og maskinforhandleren Maskinia vil forklare, hvorfor de vælger at udstyre deres gravemaskiner med sikre produkter.

- En nul-tolerance for antallet af ulykker som følge af tabte redskaber er en udfordring, som ikke bare nogle enkelte aktører kan løse. Nu skal alle involverede aktører tilslutte sig. Så vi vil sandsynligvis skulle gentage konceptet "Dig smart. Dig Safe" i mange år fremover, siger Ulrica Hellström og runder af:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Parallelt med arbejdet med at vække til diskussion udvikler og lancerer vi smarte løsninger, der eliminerer fejl under håndteringen og modvirker ulykker. Vi forsøger i videst mulige omfang at gøre sikkerhedssystemerne til en del af vores standardudbud, det vil sige, at maskinføreren får dem med i købet, så omkostningerne ikke er en hindring for at investere i en sikker arbejdsplads.

I efteråret begyndte Engcon at levere deres QSC låsepanel og sikre låsefunktion under tiltrotatoren som gratis standard - det kan nemmest forklares som et automatisk bremsesystem på en bil.

- Vi hjælper maskinføreren med at gøre det rigtige. Forhåbentlig kan vi tilbyde en opfølgning til foråret, lyder det fra Ulrica Hellström.