Abonnementsartikel

Entreprenørfirmaet Thorkild Jensen har valgt at have en stor maskinpark i stedet for at flytte rundt på sin kapacitet.

- Der er travlt på den gode måde med nogle fornuftige opgaver, fortæller Morten Berg, anlægsstruktør og med­ejer af entreprenørfirmaet Thorkild Jensen.

Coronakrisen har ikke ramt bygge- og anlægsbranchen i samme omfang, som man andre brancher, og en del har tilmed oplevet øget aktivitet i løbet af 2020.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hos Thorkild Jensen består de fleste opgaver af kontraktarbejde, og derfor deltager man ikke i ret mange licitationer. Blandt de faste kunder er Fjernvarme Horsens, som man har været entreprenørfor i omkring 40.

- I øjeblikket hjælper vi med at tilslutte nye husstande i de mindre byer om­kring Horsens. Vi har ikke lagt de store fjernvarmeledninger, men laver en del af de nye stik hos forbrugere, der skifter fra olie eller naturgas og nu skal tilsluttes fjernvarmenettet. Samtidig udfører vi renoveringer på det gamle net og har i alt 8-10 medarbejdere fast på opgaverne med fjernvarme, som Anders Jensen er ansvarlig for.

Syv af de orange

På maskinsiden har Thorkild Jensen samarbejdet med H.P. Entreprenør­maskiner i en længere årrække.

- Det begyndte, da HPE kom til Lund ved Horsens, otte kilometer i luftlinje herfra. Da købte Anders og Thorkild Jensen vores første Hitachi gravemaskiner, og det er en virksomhed, man gerne vil handle med, siger Morten Berg og fortsætter:

rich-media-2
Anders Jensen er direktør og medejer i entreprenørfirmaet. Pressefoto.

- Vi er meget loyale på det punkt. Hitachi er gode maskiner, som vi gerne vil have, så der er ingen grund til at flytte. Priserne er i orden, og det samme er kvaliteten. Det gælder også de mennesker, man skal samarbejde med efterfølgende - både salgskonsu­lenten og deres servicemontører.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selvom andre mærker har været overvejet, har firmet alligevel valgt det, man kender. Derfor er der i dag syv af de orange japanere i maskinparken.

Parløb på opgaverne

Maskinførerne hos Thorkild Jensen arbejder på to hovedområder. Foruden fjernvarme løser de opgaver ved byg­geri af parcel- og rækkehuse.

- Det er mest betonarbejde med fun­damenter samt jord- og kloakarbejde ud til hovedledningen. Før Finanskrisen lavede vi byggemodning af en del udstykninger, men nu er det mest selve husene, vi arbejder med. I praksis kører vi ofte med 2-mands sjak, hvor man har en stor og en mindre gravemaskine med - og hjælpes ad, forklarer Morten Berg.

rich-media-4
Anlægsstruktør Morten Berg er medejer i firmaet. Pressefoto.

- Så den ene dag, hvor der skal laves sandpude ved et parcelhus, sidder maskinføreren i sin 21-tons Hitachi gra­vemaskine. Når der skal støbes næste dag, holder den store gravemaskine stille, indtil der skal laves udvendig kloak, planeres igen, laves jordvarme, indkørsel eller andet.

Maskinparken hos Thorkild Jensen tæller blandt andet seks 21-tons Hitachi ZX210LC-6 gravemaskiner og en 5-tons Hitachi ZX55U-6 gravemaskine.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er en moderne maskinpark, hvor der løbende udskiftes. Vi har valgt at have mange maskiner i forhold til antal­let af medarbejdere, fordi det fungerer for os. Det er virksomhedens strategi, og vi har økonomi til det.

- På de fem af Hitachi-maskinerne har vi lavet serviceaftaler, og det giver en tryghed. Det meste klares med planlagt service, som vores folk selv aftaler med H.P. Entreprenørmaskiner, når det pas­ser ind.

- Udskiftningen af vores maskiner sker typisk, fordi de bliver 'gamle' - ikke fordi de kører mange timer og bliver slidt. For i vores system med sjak har maskinerne mange dage, hvor de ikke kører så meget, siger Morten Berg.

rich-media-6
Maskinerne bliver oftere skiftet ud, fordi de bliver gamle, end fordi de er udtjente. Pressefoto.

Samme folk hele vejen

For at sikre de bedste resultater, også i forhold til økonomi, har Thorkild Jensen A/S valgt en enkel model: Det skal være de samme folk, der starter og slutter på en byggeplads. I stedet for at flytte rundt på mennesker og maskiner.

- På den måde ved vores medarbejdere præcis, hvad der er lavet - og hvad der er aftalt. Det minimerer fejl og svind. Samtidig slipper vi for de overleveringer og 'hvem-sagde-og-gjorde-hvad?' situationer, der kan opstå, når der kommer mange forskellige folk ud på pladserne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det betyder, at vores gravemaskiner kan holde stille, men har den klare fordel, at vi har let ved at styre tingene - også på kontoret - så det er den strategi, vi har valgt.