Abonnementsartikel

Fundamentet under det 86 meter høje Njals Tårn er stærkt kritiseret, men nu er eksperter også rystede over betonkvaliteten i de bærende søjler.

Det er mildest talt svært at finde hoved og hale i sagen om Njals Tårn og Bryggens Bastion. Én ting burde alle med en snert af interesse for byggeri dog vide om projektet: Det er et kæmpe skandaleprojekt.

Mens fundamentet under det 86 meter høje Njals Tårn længe har været kendt for svagt beton med støbefejl og byggeaffald, som ikke hører hjemme under i beton, og slet ikke under et så højt byggeri, så er hele Bryggens Bastion også fyldt med ucertificeret beton fra BG Betons rodebutikker af nogle betonværker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men også de bærende søjler i Njals Tårn bliver nu beskudt. Eller i hvert fald kritiseret, for man skal nok være varsom med at belaste søjlerne alt for meget.

TV2's Operation X har fået aktindsigt i mødereferater og notater fra Københavns Kommune. Her fremgår det, at foreløbige prøveresultater fra de bærende søjler i prestigebyggeriet dokumenterer en styrke på helt ned til det halve af, hvad de burde være.

Til TV2 fortæller professor ved Institut for Byggeri, By og Miljø ved Aalborg Universitet Lars Damkilde, at han ikke troede, at sådan noget forgik i Danmark. Han fortæller, at højhuset nok ikke styrter sammen i morgen, men:

- Jeg skulle ikke bo der i hvert fald, lyder den bekymrende melding til mediet.

- Betonens styrker er chokerende. Jeg har aldrig hørt om noget lignende, siger Bjarne Christian Jensen TV2. Han er professor emeritus på Syddansk Universitet med speciale i betonkonstruktioner.