Abonnementsartikel

Hos Vils Entreprenørforretning har man haft behov for en maskine, der kan gå dybt i jorden, hvor det vigtigt med rækkevidde. Men samtidig skal maskinen være stærk nok til at løfte tunge rør, produktionschef.

Gravemaskinen Hitachi ZX350LC-6 HE15LD - Long arm med den 15 meter lange arm bruges blandt andet til at løse opgaver med kloakseparering, hvor regnvand, som fra naturens hånd er rent, adskilles fra spildevand for at mindske presset på de lokale rensnings­anlæg. Virksomheden har mange opgaver af denne type - og arbejder i byer flere steder i landet.

rich-media-1
Produktionschef og medejer Søren Glintborg.

- Derfor har vi et setup med mange Hitachi-maskiner, der er bygget op til netop separeringsopgaver. Her kommer ekstraudstyr som tiltrotator til sin ret, ligesom vi har kompaktorhjul til at trykke jorden sammen efter gravearbejdet. Det har vi valgt i stedet for at have en mand gående nede i en dyb udgravning med en stor pladevibrator. Nu kan maskinføreren vælge at sætte 'kagerullen' på, dels af sikkerhedsmæs­sige årsager, dels fordi det både er nemmere og hurtigere. Vi ønsker at vælge udstyr, der kan give et bedre arbejds­miljø med mindre risiko og slid for vores medarbejdere, siger Søren Glintborg, der er produktionschef og medejer i Vils Entreprenørforretning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Klima- og naturopgaver

Klimaforandringerne med de stigende mængder af nedbør har også givet andre opgaver for Vils Entreprenørforretning.

- Vi laver mange regnvandsbassiner, både underjordiske og åbne, hvor vandet opsamles, inden det føres ud til de steder, hvor det er meningen, at det skal løbe ud. Så det ikke ender i rens­ningsanlægget, hvor det kan risikere at skabe overløb og tage spildevand med, for eksempel ud i fjorden eller havet, fortæller produktionschefen.

Bassinerne skal ofte være dybe med lange skråninger, og der er den langarmede gravemaskine ideel.

- Den klarer samtidig at køre med 2,2 kubikmeter skovl. Det er meget for en så lang arm. Skovlen har vi i øvrigt selv tegnet, og så har H.P. Entreprenørmaskiner fået den fremstillet hos en leverandør, siger Søren Glintborg og fortsætter:

- Ved kraftige regnskyl skal vandet forsinkes, og det kan for eksempel ske ved at grave rør ned, der er 1,80 eller 2,00 meter i diameter - og i enden af dem bliver regnvandet ledt over i 20 cm rør. Disse opgaver løser vi mange af, og det foregår i stadig større udgravninger. Både bredere og dybere, og hvor vi skal håndtere større og tungere rør. Det stil­ler krav til gravemaskinerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En bymaskine

Vils Entreprenørforretning er glade for de orange japanere. Når opgaverne foregår i byerne er en langarm ikke ideel, så der er mindre maskiner på gummihjul valgt.

rich-media-4
15 orange fra HPE pryder lige nu maskinparken hos Vils Entreprenørforretning.

- Nu har vi tre Hitachi ZX170W-6 på hjul, som vi især bruger til renoverings-og separeringsopgaver af kloakker i byerne, fordi de kan køre på asfalten uden at ridse eller skade den, og så er de nemme at flytte rundt. Du kan hur­tigt køre ned på en sidevej og hjælpe til - og så køre tilbage og arbejde videre. Vi arbejder også med fjernvarme, og der er renderne tit smalle. Her har vores hjulgravere rækkevidden og højden til at nå op i en lastbil, så maskinføreren kan læsse den direkte, når han graver - og han kan se op i lastbilen. Vi laver konstant renoveringer af fjernvarmenet­tet og har blandt andet en rammeaftale med Viborg Fjernvarme om at udføre alt gravearbejdet, fortæller Søren Glintborg.

Maskinparken hos Vils Entreprenørforretning tæller i dag 15 Hitachi grave-og læssemaskiner.

rich-media-5
Hjulgraverne er både kompakte til de ofte trange kår i byerne, mens gummisutterne er skånsomme ved asfalten.

- Vi har handlet med den samme konsulent hos H.P. Entreprenørmaskiner gennem alle årene. I en periode kørte vi med flere forskellige mærker, men så var der især én oplevelse, hvor vi blev rigtig glade for HPE's tilgang: Vi havde et motorhavari på en gravemaskine, der havde gået knap 5000 timer, og vi havde travlt på det tidspunkt, fortæller direktør og med­ejer, Erik Yde Larsen og fortsætter:

- Vi havde en serviceaftale på maski­nen hos H.P. Entreprenørmaskiner, så jeg bestilte straks en reparation, men kom så i tanke om, at vi også havde en maskinkaskoforsikring. Jeg ringede derfor til værkstedet hos HPE, fordi vi skulle have en taksator ind over. Fik den besked fra dem, at sådan et havari skulle ikke komme efter fire år, så det ville HPE køre en kulancesag på. Og det var uden, at jeg havde spurgt ind til det, husker Erik Yde Larsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er en tilgang fra H.P. Entreprenør­maskiners side, som betyder meget for os. De står på mål for varerne, og det, synes jeg, er utrolig stærkt. Det fjerner en risiko fra vores butik, og det er en af de oplevelser, som gør, at vi holder godt fast i samarbejdet med dem, slutter direktøren.