Abonnementsartikel

Augustenborg Slot bliver i starten af året koblet på fjernvarmenettet. Det medfører en CO2-besparelse på ejendommen på godt 130 ton årligt og en energibesparelse på 10-15 procent.

Arkils gravemaskiner er i fuld gang ved det gamle Augustenborg Slot i Sønderborg. Til marts bliver slottet tilkoblet fjernvarmenettet, og det betyder en markant CO2-reduktion på omkring 133 ton i 2019-tal, svarende til cirka 60 typiske 70ér-parcelhuses årlige forbrug.

Den høje reduktion skyldes et i dag højt forbrug. Og det har ikke kun været isoleringen i det 9500 kvadratmeter store slot, som det har haltet med. Især varmekilden har trukket tænder ud på CO2-kontoen. Det drejer sig om en fælles gasforsynet varmecentral med et forbrug på omkring 1500 MWh årligt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
Prominente rammer, som her på Augustenborg, er dyre at varme op.

Med tilkoblingen til fjernvarme får bygningerne hvert sit varmestik og afregningssmåler, hvilket gør det nemmere at styre og regulere forbruget efter behovet i bygningen. Sammen med CO2-besparelsen betyder omlægningen til fjernevarme også en energibesparelse på 10-15 procent. Ud over selve fjernvarmen kommer besparelsen fra, at man udskifter de nuværende varmerør med højisolerede rør og dermed mindsker varmetabet.

Synliggør forbrug

Bygningsstyrelsen er initiativtager til omlægningen af slottets varmeforsyning, og arbejdet sker i tæt samarbejde med Augustenborg Fjernvarme og Freja Ejendomme, der også har en række bygninger i området, der samtidig konverteres fra gas til fjernvarme.

- Vi har i Bygningsstyrelsen et klart mål om at reducere klimabelastningen og synliggøre energiforbruget fra statens arbejdspladser, og her er omlægning til fjernvarme et vigtigt greb, siger vicedirektør i Bygningsstyrelsen Signe Primdal Lyndrup.

I forlængelse af regeringens klimaaftale trådte "Cirkulære om energieffektivisering i statens institutioner" i kraft den 1. januar med nyt krav om, at alle ministerier skal udarbejde planer for energieffektivisering.

- Cirkulæret omhandler blandt andet udfasning af olie- og gasfyr i statslige institutioner, og Bygningsstyrelsen har med omlægningen på Augustenborg Slot taget et stort og vigtigt første skridt i den proces, siger Signe Primdal Lyndrup.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bygningsstyrelsen ejer det fredede Augustenborg Slot, der i 2019 blev ombygget til kontorer for cirka 400 medarbejdere i Landbrugsstyrelsen.