Der er ikke meget tryllestøv over læresætningen: Fokusér på kompleksiteten i opgaven. Men det er alt andet lige, nøglen til plus på kontoen hos NCC, forklarer administrerende direktør Tomas Carlsson.

Torsdag morgen kunne NCC fremlægge en hel stribe flotte tal i selskabets seneste kvartalsregnskab.

Særligt på resultatsiden har man vækstet. Og tiderne, hvor selskabet nedskrev regnskabet med millioner af kroner, synes at være kommet på afstand. Der er penge på kontoen, og det glæder naturligvis i virksomhedens hovedkontor i Stockholm, hvor CEO Tomas Carlssson er stolt over den "turn around", man har foretaget i selskabet

- Vi er lykkes med vores vigtigste målsætning siden 2018 - nemlig at stabilisere forretningen. Det har krævet en stor indsats af samtlige medarbejdere at finde ind til kerneforretningen, men potentialet i NCC er fortsat stort, siger direktøren, som tilskriver succesen et særligt faktum, som vi vender tilbage til.

I regnearkene ses det, at resultatet efter skat og afskrivninger er landet på cirka 2,5 procent af nettoomsætningen. Og selv om det er godt i entreprenør-regi anno 2020, er det ikke godt nok.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Vores strategiske ambition lyder på fire procent. Så nej, vi er ikke i mål endnu. Men vi udvikler forretningen og særligt vores kontrakt-forretninger har alle forbedret indtjening. Der er en sund trend i gang for NCC, siger Tomas Carlsson.

Nivellering af formål

For at vende retur til det særlige faktum, der har hjulpet NCC til at styrke forretningen, så handler det om at finde ind til en ensartet kerne.

Ledelsen har udrullet en ny læresætning i virksomheden, der lyder: Fokusér på kompleksiteten i opgaven. Gennem flere rundspørger har man nemlig fundet ud af, at medarbejderne tidligere havde en meget forskelligartet opfattelse af, hvad det var for et selskab, de var ansat i.

- Nogle troede, at det var en salgs-virksomhed, mens andre tænkte, at de arbejdede i en samfundsoppebærende virksomhed. Vi har prøvet at finde en ensartet målsætning, som vi alle kunne arbejde efter. Og taget til et strategisk niveau, så er vi lykkes, siger Tomas Carlsson og løfter sløret for, hvor blikket skal rettes hen i fremtiden.

Man skal blive endnu bedre til at få udbytte af synergi-gevinster mellem selskabets forskellige forretningsben. I første omgang er der skærpet fokus på NCC Industri, der beskæftiger sig med råstoffer og asfalt. Her er man klar med en ny strategi, der gerne skulle blive ganske lønsom.

- Vi er blevet skarpere på, hvad vi kan - at vi er passionerede om at håndtere store, komplekse processer i bygge- og anlægsbranchen. Og de processer vil vi fortsætte med at dygtiggøre os i relation til, siger Tomas Carlsson.