Abonnementsartikel

Antallet af anmeldte tyverier fra landets byggepladser steg markant de første tre kvartaler i 2020. Brancheorganisation efterlyser flere tiltag for at holde de ubudne gæster på afstand.

1059 anmeldelser af tyverier fra byggepladserne. Det var ifølge de seneste tal fra Rigspolitiet det triste facit i de første tre kvartaler i 2020. Tallet er en stigning på 33,7 procent i forhold til samme periode året før.

Samtidig viser en ny medlemsundersøgelse fra Tekniq Arbejdsgiverne, at 16,4 procent af landets el- og vvs-virksomheder indenfor det seneste år har været udsat for tyverier på de byggepladser, hvor de arbejdede.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er voldsomme tal, og udviklingen går tydeligvis i den forkerte retning. Samtidig kan indbruddene have meget store økonomiske konsekvenser for de virksomheder, der rammes og må stille arbejdet i bero, indtil det stjålne udstyr og materialer er blevet erstattet, siger Maria Schougaard Berntsen, cheføkonom hos brancheorganisationen.

Medlemsundersøgelsen fra Tekniq viser også, at hele 28 procent af virksomhederne ikke mener, at byggepladser i tilstrækkelig grad sikres mod indbrud og tyveri, mens kun 19 procent er tilfredse med sikringen.

- Vi er fuldt ud bevidste om, at det kan være en både besværlig og bekostelig affære at sikre en byggeplads. Men ikke desto mindre vil vi opfordre bygherrerne til at øge deres fokus på denne udfordring, siger Maria Schougaard Berntsen og fortsætter:

- Derfor er der også brug for, at vi får adgang til mere aktuelle indbrudstal - gerne på daglig basis - så tyvenes arbejdsmetoder og mønstre kan blive kortlagt. I sidste ende rammer det jo hele byggeprocessen, når tyve sætter arbejdet i stå, siger hun.