Abonnementsartikel

Kingo Karlsen A/S er igang med at forberede Danmarks hidtil største nedrivning af boligmasse i Brøndby Strand.

Fem 16-etagers boligblokke inficeret med PCB i Brøndby Strand har nu sagt farvel til de sidste beboere, og nu er Kingo Karlsen A/S rykket ind i boligkvarteret for at forberede nedtagningen af de monstrøse bygninger. Men det er ikke en opgave uden udfordringer, fortæller afdelingsleder Nico Jørgensen til Maskinteknik.

- Vi har fået denne her store totalentrepriseopgave, som er karakteriseret ved at være den største totalentreprenøropgave inden for nedrivning af boligmasse i Danmark til dato, lyder det fra Nico Jørgensen, mens han viser rundt i kvarteret, hvor de tomme højhuse knejser over lavere bebyggelser, der stadig er hjem for en stor del af bydelens beboere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

PCB-fyldt beton

Den tætte boligmasse og beboerne er en udfordring i nedrivningsprojektet, men mest af alt er bygningernes høje indhold af PCB, det, der gør nedtagningen af etagebyggerierne til en stor udfordring, hvor der skal tages mange hensyn til sundhed og processer, fortæller Nico Jørgensen ved foden af den første bygning, der skal pilles fra hinanden - element for element.

- Hele bygningen bliver pakket ind i stillads med armeret plastik. Så bliver der opsat en tårnkran på 65 meter i højden, med 45 meters udlæg, og indvendig begynder man så at skille elementerne ad ved simpelthen at skære dem over i alle elementsamlingerne, siger Nico Jørgensen, og forklarer videre, at man herefter læsser elementerne på en blokvogn, som kører elementerne til en demonteringsstation, hvor de bliver skilt ad. Men behandlingen slutter ikke her.

- Grunden til at man rykker de her fem højhuse ned - ud af de tolv - det er jo fordi den miljøfarlige gift, PCB, blev fundet i højhusene, forklarer Nico Jørgensen og uddyber, at det kræver helt særlige foranstaltninger, at behandle det PCB-fyldte beton.

- Det her beton bliver kørt til en ekstern lokation, bliver neddelt og skibet til Holland, hvor det så gennemgår en termisk behandling med over 1000 grader. Så varmer man simpelthen alt betonen op, sådan at alt PCB, som er en flygtig gasart, den bliver brændt ud af betonen, og så er den så ren og kan bruges som erstatning for jomfruelige materialer efterfølgende.

Tre højhuse væk i 2022

Hos Kingo Karlsen A/S regner man med, at når nedtagningen er fuldt oppe at køre, så vil der være omkring 20 mand på projektet plus en række underentreprenører, der kommer til at bestå af blandt andet elektrikere, stilladsarbejdere og skærefolk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi regner med, at team 1 produktionsteamet, som skal sanere, de går i gang på 16. etage. Fire måneder efter skal de være ude af bygningen og starte på højhus nummer to. Så går vi i gang med demontagen af højhuset, og fire måneder efter så er der lavet et nyt fundament ovre på højhus to. Der stiller man tårnkranen op, og så går man i gang med at grave gruben op, siger Nico Jørgensen og forklarer, at den del af arbejdet også anslås at tage fire måneder.

- Så det tager cirka et år pr. højhus, men i og med at man arbejder på flere ad gangen, så er de her tre højhuse forhåbentlig væk allerede til september 2022.