Abonnementsartikel

Horkenborg Smedie og Hydraulikservice A/S har adresse i Bork i Vestjylland, men det rullende værksted kører i hele landet.

Stef Horkenborg, der er indehaver af Horkenborg Smedie og Hydraulikservice, startede i 2015 med en varebil og trailer, der var bygget op til at være rullende smede- og hydraulikværksted.

Behovet for det rullende værksted voksede hurtigt, og der blev tilføjet en mindre lastbil med lukket kasse og kran, så det kunne klare tunge løft ved de mange opgaver på store maskiner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I 2020 opbyggede Stef en tre-akslet lastbil med fladt lad og en stor kran. Laddet på lastbilen er forberedt til at fastspænde de to containere, der rummer henholdsvis smedeværksted og hydraulikværksted.

- Ved længerevarende opgaver bliver de to containere løftet af lastbilen og sat ned på jorden, så der er let adgang til værkstedsfaciliteterne, siger Steff Horkenborg.

rich-media-2
Containerne bliver ved længerevarende opgaver løftet af lastbilen og sat på jorden. Foto: Uffe S. Kristensen.

Containeren med smedefaciliteter indeholder værktøj, svejsere og skæreudstyr, der skal bruges for at udføre både små og store smedeopgaver på præcis den lokation, hvor maskinen eller redskabet befinder sig. Bliver der brug for at fremstille en bøsning, nagle eller lignende til opgaven, gøres dette på hjemmeadressen i Bork.

Hydraulikværkstedet i den anden container indeholder værktøj til at fremstille hydraulikslanger op til to tommer, i både to- og firelags slanger. Der er også et større lager af forskellige fittings til slangefremstilling i containeren.

Lastbilen, der er udstyret med kran og containere, tager sig af de større og længerevarende projekter, imens at varebilen med trailer sendes afsted til de mindre opgaver og akutte reparationer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kranen på lastbilen er kraftig nok til at klare selv store løfteopgaver, og kan udstyres med mandskabskurv, hvis der skal udføres reparationer højt oppe.

rich-media-4
Den store kran på lastbilen sikrer, at der kan udføres tunge opgaver der hvor maskinen står. Foto: Uffe S. Kristensen.

Linjeboring

Horkenborg Smedie råder over udstyr til linjeboring, og den reparation er blevet et speciale for virksomheden. Linjeboring er nødvendigt, hvis hullet til en nagle er blevet for stort eller ovalt.

Maskinen til linjeboring kan fræse det defekte hul op og tilføre materiale, så det nye hul passer til originale reservedele. Alternativt kan der isættes en svejsebøsning i det hul der bores, og dermed forstærke redskabet til at klare opgaven på ny.

Flere værksteder har valgt ikke at råde over udstyr til linjeboring, og bestiller i stedet Horkenborg Smedie til at udføre den opgave. Horkenborg får mange opgaver fra nogle af de førende entreprenørmaskinforhandlere i Danmark.

Horkenborg tager ofte aftener og weekender i brug for at servicere deres faste kunder og holde entreprenørerne i drift så meget som muligt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-6
Linjeboring er et speciale for Horkenborg Smedie. Foto: Uffe S. Kristensen.

Stef Horkenborg

Da Stef Horkenborg startede virksomheden Horkenborg Smedie og Hydraulikservice i 2015, var han blot 20 år gammel. Han er selvlært smed og har taget certificat til svejsning. I dag er han beskæftiget med arbejdet i marken og på kontoret.

Der er to fastansatte hos Horkenborg Smedie. Esben Clausager er uddannet klejnsmed, og Lars Frandsen er ved at læse til produktionsteknolog.

I december 2020 flyttede Horkenborg Smedie til nuværende adresse i Bork. Her er der ved at blive indrettet smedeværksted med drejebænk, fræsermaskine og lignende smedeudstyr, så der kan fremstilles reservedele til både eget forbrug og til salg.

Der indrettes også værksted til at kunne håndtere maskiner, der kan flyttes til Bork for en større reparation.

- Konceptet for Horkenborg Smedie er at yde en høj og fleksibel service, der tilpasses efter kundernes ønsker og behov. Ved at have indrettet et fuldt værksted på hjul, kan der udføres alle type opgaver on-site, og kunderne skal dermed ikke have ekstra omkostninger til transport, fortæller Stef Horkenborg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-8
Varebilen med trailer egner sig godt til de mindre opgaver, og bruges også til akutte reparationer. Foto: Uffe S. Kristensen.

Horkenborg Smedie udfører ikke serviceopgaver på maskiner, for ikke at konkurrere på det område. Det sikrer også, at det er lettere at samarbejde med de store aktører på markedet, fordi de udfører de opgaver, som mange ikke har udstyret til.

Set-up'et hos Horkenborg Smedie har sikret arbejde blandt nogle store entreprenører og grusgrave og skal servicere og reparere udstyr på byggepladser og i grusgrave.

Der er også et tæt samarbejde med Maskinfabrikken JST om salg og udvikling af skovle især til entreprenørbranchen.