Abonnementsartikel

Udstyret var ikke lovligt til opgaven, lyder kritikken fra Arbejdstilsynet efter arbejdsulykken i kunstværket Elia ved Herning, der kostede en 46-årig mand livet.

23. marts mistede en 46-årig mand livet, da han var i gang med en reparationsopgave på det enorme kunstværk Elia ved Herning.

Arbejdstilsynet har nu udstedt et strakspåbud til to virksomheder i sagen - et kranfirma samt en smedevirksomhed, hvor manden var ansat. Det skriver TV Midtvest.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er Arbejdstilsynets vurdering, at anvendelse af kran til løft af person i forbindelse med arbejdet i et 32 meter højt rør med en diameter på 1,60 meter på kunstværket Elia ikke er sket sikkerhedsmæssigt, fordi personen løftes i en bådsmandsstol, hvor han ikke er beskyttet imod klemning og/eller stød, står der i påbuddet, ifølge regionalmediet.

Endvidere skriver Arbejdstilsynet:

- Hvis en person hejses ned i et rør i en bådsmandsstol ved hjælp af en kran, uden visuel kontakt med kranføreren, og i den forbindelse kommer i klemme med metalkrydset i røret eller hænger fast i selen, som personen er spændt i, hvis den hænger fast i fx metalkrydset, er det Arbejdstilsynets vurdering, at der er en betydelig fare for for alvorlig personskade som fx knoglebrud eller i værste fald at afgå ved døden. Derfor får I et strakspåbud.

Politiet har tidligere oplyst til blandt andet Herning Folkeblad, at den 46-årige døde af kvæstelser, ham pådrog sig under arbejdet. Politiet har dog ikke ønsket at oplyse, hvilke type kvæstelser der er tale om.