Abonnementsartikel

VIDEO: Efter mindre udfordringer med både isvinterlignende forhold og blød søbund mangler MT Højgaard Danmark snart kun træmontering, inden søbadet til sommer kan tages i brug.

SKANDERBORG: En håndfuld lokale beboere nyder solen og udsigten ved Skanderborg Kulturhus, hvorfra de kan følge etableringen af det kommende Skanderborg Søbad på nærmeste hold. Forårssolen står flot på himlen denne dag midt i april, hvor Maskinteknik er på besøg hos MT Højgaard Danmarks byggeplads ved søbredden i den østjyske by.

- Tidligere i processen havde vi ellers problemer med vandtemperaturen. I februar var det jo nærmest isvinter, og i en kortere periode kæmpede vi virkelig for at holde isen væk. Vi måtte køre næsten konstant med en påhængsmotor for at holde røre i vandet, så vi undgik, at det frøs til is, fortæller projektleder Brian Bay Hermansen fra MT Højgaard Danmarks afdeling for vandbyg, der er ansvarlig for projektet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udfordringer med blød bund

Teamet påbegyndte opgaven tilbage i august, hvor man nedbrød den gamle bådbro, og derefter startede opgaven med det nye projekt.

Størstedelen af pæleramningen - som i alt tæller 220 betonpæle i varierende længder mellem 16 og 30 meter - pågik i oktober, og derefter lå projektet stille indtil efter nytår, hvor ramningen fortsatte med de yderste pæle.

- Her havde vi nogle udfordringer, for de viste sig at bunden var for blød til at vi kunne benytte de oprindeligt aftalte pælelængder. Derfor var vi nødt til at lave nogle prøveboringer, og de resulterede i, at vi måtte benytte 30 meter pæle i de yderste rækker, siger han til Maskinteknik.

rich-media-3
Dronefoto: MT Højgaard Danmark.

Bassin klart til sommerferien

Den inderste del med blandt andet det nye bassin bliver klar til skoleferiens start sidst i juni. Det gælder også landanlægget mellem kulturhuset og søbadet. Men den yderste del at selve søbadet, hvor der blandt andet skal opføres et multihus med et unikt mødelokale, kajakopbevaring, sauna og udspringsvipper bliver ikke færdigt før til efteråret. Her får også turbåden "Dagmar" fast liggeplads.

- Men så er det til gengæld klart, når vinterbaderne indleder næste sæson, fortæller Brian Bay Hermansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bassin med fast træbund

Bundkonstruktionen til trædækket er ligeledes opført, og næste projekt bliver det store centrale bassin, der etableres med fast træbund og -sider.

- Vi bygger det på land og sænker det derefter ned på nogle pæle under vandet, hvor de fastgøres, fortæller projektlederen til Maskinteknik.

rich-media-5
8-9 timelønnede og deres formand under MT Højgaard Danmark etablerer søbadet i Skanderborg. Foto: Torben Jastram.