En mobilkran knækkede under et tung løft 30. marts på Bornholm, og man var nødt til at få assistance fra Sjælland for at få kran væk. Arbejdstilsynets rapport viser nu, at der var massiv overlæs på

En vej ved Nexø på Bornholm var i flere dage spærret, da en mobilkran op til påske ikke kunne klare opgaven, den var sat til at udføre.

Kranen knækkede, og nu fortæller Arbejdstilsynets rapport fra uheldet, at der var en god grund til kollapset. Det skriver TV2 Bornholm.

Kranen skulle løfte en transformer, som med løfteudstyret ramte op på en vægt på 33 ton. Kranen var forsynet med kontravægt på 14,5 ton, men til sådan et løft er anvisningerne, at der skulle være 16 ton kontravægt på kranen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Ikke nok med det, blev udlægget af politiet målt til 13,8 meter. Men med det udlæg vil kranen ikke kunne klare mere end op til knap 20,5 ton ifølge løftediagrammet.

Dermed var kranen voldsomt overbelastet. Yderligere er Arbejdstilsynet kommet frem til, at kranføreren ikke var instrueret godt nok i brugen af kranen, og at han var i potentiel livsfare i arbejdsulykken. Derfor er der udstedt et strakspåbud til entreprenørvirksomheden.

Der tages også stilling til, om sagen skal sendes videre til politiet, eller give virksomheden.