Firmaet Combitherm i Østjylland leverer termoteknologi, der kan øge effektiviteten og sikre en mere ensartet kvalitet i betonelementindustrien.

Combitherm er en alsidig virksomhed med en fod i mange lejre. Egentligt er virksomheden en stor systue, hvor man syr termomåtter til mange forskellige formål. Paletten af produkter spænder vidt, fra pallehætter til medicinalindustrien til betonmåtter til byggeindustrien.

Combitherm har gennem 15 år udviklet og produceret betonmåtter, der lægges over nystøbte sokler og andre typer støbninger. En stor del af produktionen går til eksport. Eksempelvis leverede firmaet store mængder betonmåtter til stadionbyggerier i forbindelse med OL i London. Men der stopper det ikke. Firmaet har udviklet specialdesignede termomåtter, der kan sikre en mere ensartet kvalitet i betonelementproduktionen. Det handler om at styre hærdeprocessen, hvor en jævn temperaturudvikling giver et stærkere element.

Afhærdning udvikler varme

Et af de kritiske steder i produktionsforløbet er varmeudviklingen ved afhærdningen. Her er det meget vigtigt at elementet ikke køler for hurtigt ned. For hurtig nedkøling kan give revnedannelser i betonen, og derved mister elementet styrke.

rich-media-1
Her ses de forskellige lag i de store måtter, som fremstilles på fabrikken i Them. Pressefoto.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Hos Gandrup Elementer i Nordjylland arbejder man løbende med optimering og kvalitetssikring af betonelementerne. Valget faldt på Combitherm, der i samarbejde med virksomheden har udviklet let håndtérbare betonmåtter, som lægges over elementet, når det kommer ud af formen.

- Vi har indtil videre tre betonmåtter af denne type, og erfaringerne har faktisk været gode, fordi måtterne er nemme at håndtere, og de sikrer, at der er styr på temperaturforløbet. Det kan vi let se på de målinger, vi hele tiden foretager, siger kvalitetschef Peter Lundquist hos Gandrup Element.

Der er indstøbt loggere i betonen, og ligeledes lægges der loggere under betonmåtten, så man både kan følge temperaturen inde i elementet og uden på, mellem betonmåtten og elementets overflade. Loggerne overvåger, at temperaturforskellen mellem kernen og ydersiden af elementet ikke bliver for stor. Dermed sikrer man, at afhærdningen sker ensartet i elementet, og at der ikke sker skader i forbindelse med hærdeprocessen.