Årets Yellow Table, der rangerer verdens 50 største producenter af entreprenørgrej, er præsenteret. Kina har nu tre virksomheder i top fem.

Caterpillar og Komatsu har i flere år siddet tungt på henholdsvis første- og andenpladsen på International Constructions liste over de 50 største maskinproducenter inden for entreprenørverden - den såkaldte Yellow Table.

Amerikanerne og japanerne er også på toppen i år, men hos begge var 2020 et år med stort fald i omsætningen.

Caterpillar er gået fra en omsætning på små 33 milliarder dollars i 2019 til lige under 25 milliarder sidste år. Hos Komatsu er omsætning faldet fra godt 23 milliarder dollars til næsten 20 milliarder.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Ventet fald

Man har ventet et fald i omsætningen hos maskinproducenterne i 2020, efter flere år med vækst. Det er en helt naturlig cyklus med gode år efterfulgt af nogle knapt så gode og så videre, og mange mente, at højdepunktet i den aktuelle cyklus var netop 2019, hvor omsætningen hos de 50 største producenter rundede rekordhøje 202 milliarder dollars.

Men ind fra højre kom corona, men hvad det har betydet for producenterne er ret forskelligt.

For mens en række producenter går tilbage, skiller specielt ét marked sig ud, nemlig det største af dem alle: Kina.

Kinas økonomiske politik er aggressiv i krisetider, hvilket man blandt andet så under finanskrisen. Også coronakrisen har sat gang i kinesiske investeringer. Herhjemme har vi også set den tilgang, hvor det blandt andet har ført til suspendering af anlægslofter, lige som man i andre vestlige lande også har holdt bygge- og anlægsbranchen i gang eller sågar i vækst under corona.

Det er dog ikke noget at sammenligne i forhold til Kina. Her bliver der skudt milliarder af dollars af sted for at booste økonomien og sætte en dæmper på coronakrisens påvirkning. Og det sker typisk også med ret kort varsel.

Fart på kineserne

Det har også bragt kinesiske producenter på raketfart. Sidste år var John Deere nummer tre på listen, men omsætningen er svundet ind. Den amerikanske storproducent er derfor nede som nummer seks på årets liste.

Selv hvis John Deere havde holdt kadencen fra 2019, ville to kinesiske producenter have overhalet på årets liste. XCMG og Sany har begge haft gang i produktionen. Omsætningen er derfor vokset med henholdsvis cirka 4 og 3,5 milliarder dollars.

Sidste producent i top fem er kinesiske Zoomlion. Sidste år gjorde de indtog i top 10 på den yderste placering med 6,3 milliarder dollars i omsætning i 2019. I 2020 var det vokset til intet mindre end 9,4 milliarder dollars, og nu er de så rykket ind i top fem.