Topdressing. Ordet lyder velsmagende i sig selv, og det har også vist sig at være en rigtig god forretning for råstofentreprenør Morten Nielsen fra Kærvang Materialer ApS, der har opfundet sin helt egen opskrift.

Den rigtige kombination af ingredienser kan være mange penge værd. Det ved Morten Nielsen, der er indehaver af Kærvang Materialer ApS. Hos ham er muld, sand, naturgødning og kompost vigtige dele af hans hemmelige opskrift. På en travl uge langer firmaet op til 900 kubikmeter egenproduceret topdressing og andre planteprodukter over disken gennem engroshandel og webshoppen gruslevering.dk.

Nyt sortereanlæg gav vind i sejlet

I flere år har Morten Nielsen arbejdet på at perfektionere sin opskrift på topdressing. Og populariteten skød for alvor i vejret, da han for godt to år siden købte et Powerscreen Warrior 600 sortereanlæg fra Aksel Benzin A/S.

rich-media-1
Morten Nielsens Powerscreen Warrior 600 sortereanlæg. Pressefoto.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Anlægget gav os ikke kun højere kapacitet, men vi kunne også sortere blandingen så langt ned i størrelse, at den blev et populært valg hos anlægsgartnere og golfklubber, der stiller meget høje krav til kvaliteten. Salget af topdressing eskalerede helt vildt i den periode, forklarer Morten Nielsen.

Designes efter kundens ønske

Morten Nielsen var i mange år kontoransat, men han besluttede en dag at supplere sin løn ved at sælge råstoffer i fritiden. Det startede med fire dynger med sand, granitskærver, stabilgrus og støbemiks hjemme i indkørslen, inden han i 2013 sagde sit kontorjob op og gik fuld tid. Udvalget af råstoffer er løbende blevet udvidet, og i dag er topdressing en af de mest populære hyldevarer hos Kærvang Materialer.

- Vi vejer først materialerne af i en gummiged og tipper dem så over i én stor dynge, hvor de grovblandes med en skovl. Derefter ryger blandingen over i sortereanlægget, der klarer resten, fortæller Morten Nielsen.

Med sit Warrior-anlæg kan han designe topdressingen fuldstændig, som kunderne gerne vil have den.

- Hvis der for eksempel er en meget leret jordbund, så tilfører vi mere sand, og hvis nogen vil have energitilsætning, putter vi mere gødning i. Vi bruger et fint langmasket sold og kan derfor sortere produktet rigtig langt ned i størrelse. Det er faktisk dét, vi er blevet kendt for, konstaterer han.

Det er ikke kun sammensætningen og produktionen, som er Morten Nielsens egen opfindelse. Topdressingen bliver nemlig påfyldt i big bags på et opsætningsanlæg, han selv har lavet ud af en gammel gødningsspreder.

- Det er måske ikke så pænt, men det fungerer, og vi kan lave helt op til 40 big bags i timen, slutter han.