Abonnementsartikel

Hitachi gravemaskine med Leicas nye iXE3 3D-maskinstyring med semi-automatik og co-pilot effektiviserer arbejdet med godt 20 procent.

Mulighed for automatisk styring af bom, skovl, tilt og tiltrotator for at kunne grave hurtigere og med højere præcision. Det er nogle af de fordele, Tonni Andersen Entreprenørservice fra Skamby oplever med virksomhedens nye Hitachi ZX210LC-6 - landets første Hitachi gravemaskine, der har Leicas nye iXE3 3D-maskinstyring med semi-automatik og co-pilot:

- Vi udfører et mere præcist stykke arbejde. I stedet for, at det på den gammeldags måde hedder plus minus 2-3 cm - og plus minus 1 cm, når du er en dygtig maskinfører - så hedder den 0 plus 1 cm med semi-automatikken. Der er ikke noget med minus, fortæller maskinfører Tom Larsen, som selv har haft ansvaret for opbygningen af den nye maskine i tæt samarbejde med importøren H.P. Entreprenørmaskiner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Letter lange arbejdsdage

- Efter jeg er begyndt at køre med semi-automatik, er jeg ikke længere træt i kroppen, når jeg kommer hjem, selv efter en lang arbejdsdag. Normalt sidder du og spænder, når du skal rette af med 2 cm - uanset om du kører en minigraver eller en stor gravemaskine. Nu er jeg meget mere afslappet, fordi semi-automatikken klarer en stor del af arbejdet, vel omkring 80 procent. Det er smart, at den tilter og selv hæver bommen. Du skal sådan set bare selv trække dit stik ind, så klarer den resten. Hvor du før sad og spændte i kroppen for at holde dig på den tolerance, der er på opgaven, siger han.

rich-media-3
Maskinføre Tom Larsen oplever langt bedre komfort med semi-automatikken. Foto: Nils Holm.

Få centimeter - stor besparelse

Entreprenør Tonni Andersen ser klare konkurrencefordele for sin virksomhed, der både udlejer sine maskiner og arbejder med egne projekter:

- Om fem år kan semi-automatik være standard i de fleste maskiner. Ved at investere i teknologien nu håber vi at blive prioriteret på forskellige opgaver - også om vinteren, fordi vi er mere effektive. Maskinen er godt 20 procent hurtigere end de fleste andre - det kan man uden videre se - og maskinførerens arbejde lettes, fordi han ikke skal korrigere hele tiden. Nu får han hjælp, siger han.

rich-media-4
Leica maskinstyringen får arbejdet gjort hurtigere. Foto: Nils Holm.

At præcision i arbejdet er vigtig for økonomien, er kendt i bygge- og anlægsbranchen:

- Der er ikke plads til, at der skal hentes to læs grus mere, fordi vi har gravet lidt for dybt. Tingene skal stå knivskarpt i dag, og så er tiden vigtig. Med den her teknologi arbejder vi både hurtigere og så nøjagtigt, at vi ikke skal ind og lave noget om, understreger Tonni Andersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Føreren stadig meget vigtig

Leicas maskinstyring er ikke bare 'plug and play', hvor man sætter sig ind og kører. Maskinføreren skal lære at udnytte systemet rigtigt:

- Selv en erfaren maskinfører skal lige lære semi-automatikken at kende: Hvornår overtager din hydraulik - og hvornår skal du slippe det andet håndtag? Du skal lære at lade maskinen tage over fra dig, og det kræver noget. For man ved, hvor god man selv er, siger Tom Larsen, der har 18 års erfaring som maskinfører.

Co-piloten i Leica systemet styrer selv tiltet, så graves der for eksempel med fald på en plads, skal maskinføreren ikke selv sidde og korrigere. Men der stilles stadig krav til føreren om at placere maskinen rigtigt:

- Du skal holde, hvor det giver mest mening i forhold til linjer og fald. Så bliver maskinen virkelig effektiv, siger entreprenør Tonni Andersen.

Maskinparken omfatter nu 10 gravemaskiner samt egen blokvogn. Virksomhedens egne projekter omfatter blandt andet arbejde med søer, vandløb, etablering af regnvandsbassiner og andre opgaver med relation til klimaet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På udlejningssiden har man blandt andet været med i de omfattende forbedringer af den fynske motorvej.