Abonnementsartikel

Mangelfulde tilstandsrapporter er i disse dage på tapetet i Kontant, men det er ikke kun udfyldelsen af rapporterne, den er galt med. Skabelonen bør ændres og inkludere et kloakeftersyn mener blandt andre formanden for Danske Kloakmestre

De seneste to uger har DR Kontant sat fokus på bygningssagkyndiges hastige og lemfældige omgang med tilstandsrapporter. Rapporterne skal give en beskrivelse af bygningers tilstand forud for et salg, men som Kontant har kunnet afdække i programmet "Drømmebolig i ruiner," er rapporterne i nogle tilfælde mangelfulde, og det kan ende med enorme regninger til nye boligejere.

Det kan det også, hvis der skal udbedres fejl i kloaksystemet. Men et tjek af kloaksystemet er slet ikke en del af tilstandsrapporten, når man køber en bolig. Det er et problem, mener formand for brancheforeningen Danske Kloakmestre Mikael Skov.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Man kan jo ikke se kloaksystemet under jorden, så der er ingen, der bekymrer sig om det. Men netop fejl og mangler på kloaksystemet kan være meget dyre at udbedre, og det er ikke i alle tilfælde, at ejerskifteforsikringen eller rørskadeforsikringen dækker. Derfor bør ejerskifteforsikringen suppleres med et tjek af kloakkens tilstand, ligesom der jo allerede er en elinstallationsrapport, siger Mikael Skov.

Ofte vil man støde på et hus, hvor den tidligere ejer har boet i 30-40 år uden at foretage sig noget som helst med hensyn til kloaksystemet

Mikael Skov, formand for Danske Kloakmestre.

Det er formanden for Danske Boligadvokater Niels Erlandsen enig i.

- Det er naturligvis i huskøbernes interesse, at man gennem tilstandsrapporten opnår så præcis en beskrivelse af ejendommen, som muligt, men i øjeblikket er det under jorden, nemlig kloaksystemet, ikke med. Det bør det være, siger han.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) har tidligere afvist kloakeftersyn som en del af huseftersynsordningen, da han mente, at det ville betyde, at det samlede huseftersyn blev for dyrt.

Det giver Niels Erlandsen dog ikke meget for.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Med den sikkerhed, køber kan opnå ved et tjek af kloaksystemet, er det faktisk små penge, som er godt givet ud. Derfor bør det være et krav, at sælger også leverer en rapport over kloakkens tilstand, så omkostningen bliver en del af handelsomkostningerne, siger han.

Formand for Danske Kloakmestre Mikael Skov ser også flere klare fordele ved et kloaktjek som en obligatorisk del af en hushandel.

- Ofte vil man støde på et hus, hvor den tidligere ejer har boet i 30-40 år uden at foretage sig noget som helst med hensyn til kloaksystemet, selvom vedkommende løbende har vedligeholdt bygningen, siger Mikael Skov.

Hvis der er udført vedligeholdelsesarbejde på kloaksystemet vil det i mange tilfælde være noget, som husejeren selv har stået for.

- Det er både risikabelt og ulovligt. Derfor vil et obligatorisk tjek af en autoriseret kloakmester også være en måde at få rettet op på eventuelle ulovligheder og forkert udførte installationer, siger Mikael Skov.