Abonnementsartikel

600.000 tons sten, 300.000 tons sand og en række store maskiner er de primære ingredienser i arbejdet med en kommende havneudvidelse, som MT Højgaard Danmark netop er gået i gang med at etablere for Rønne Havn.

RØNNE: Bjerge af granitstykker i alle størrelser ligger klar ved havnen i Rønne, hvor MT Højgaard Danmarks afdeling for vandbygning så småt har taget hul på afdelingens hidtil største opgave i Danmark - fremtidssikring af industrihavnen med en entreprisesum på cirka 300 millioner kroner.

Projektet har tre delelementer: Forlængelse af den eksisterende sydvestlige bølgebryder med 475 meter, etablering af kaj-anlæg på 300 meter samt uddybning af bassinet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vi skal bruge omkring 600.000 tons sten i varierende størrelser.

Projektchef Dan Harborg Locht, MT Højgaard Danmark

- Vi har fjernet toppen af den eksisterende bølgebryder og etableret kørevej på den, så nu er vi snart klar til at gå i gang med at udbygge, fortæller projektchef Dan Harborg Locht fra MT Højgaard Danmarks afdeling for Vandbygning.

rich-media-3
Bølgebryderen her nederst i billedet skal forlænges med 475 meter. Foto: Dan Harborg Locht.

Med skib og gravemaskiner

Moleforlængelsen skal etableres på 12-13 meters vanddybde, så der er tale om store mængder materiale, der dels skal sejles og dels køres ud gennem det næste lille års tid.

- Vi skal bruge omkring 600.000 tons sten i varierende størrelser. Det nederste lag etableres fra skib, der dumper lasten, men derefter foregår etableringen med gravemaskine, forklarer han til Maskinteknik.

rich-media-4
Projektchef Dan Harborg Locht står i spidsen for MT Højgaard Danmarks team i Rønne. Foto: Torben Jastram.

Maskinteknik møder ham pladsen en næsten vindstille sommerdag med klar blå himmel en uges tid inde i juni, hvor Solskinsøen i den grad lever op til sit navn. Men sådan er det ikke altid, for midt i Østersøen viser vestenvinden i vinterhalvåret sig ofte fra sin voldsomme side, og derfor er det heller ikke småsten, den nye bølgebryder skal etableres af.

- Vi regner med at kunne lave 4-5 meter mole om dagen, og det gælder om at lave så meget som overhovedet muligt, inden vi sandsynligvis må tage en pause i de mest kolde og stormende vintermåneder. Jo længere vi når, jo mere hjælper vi os selv med at komme i læ inde i bassinet, hvor der skal laves kaj-anlæg, fastslår Dan Harborg Locht.

Artiklen fortsætter efter annoncen

200 tons gravemaskine

De øverste sten på bølgebryderen bliver så store som 8-14 tons, og på selve molehovedet skal der bruges sten på 21-28 tons - altså på størrelse med en mindre personbil, siger projektchefen.

Derfor indeholder maskinparken også flere store maskiner til det tunge arbejde. Et par voksne læssemaskiner, en håndfuld dumpere i 40 tons klassen og en stribe gravemaskiner mellem 30 og 100 tons.

rich-media-6
Der skal flyttes mange sten. Foto: Torben Jastram.

- Vi er i øjeblikket ved at montere en kortere arm på vores store 100 tons gravemaskine, så den kan klare tunge opgaver på korte afstande. Og desuden lejer vi en 200 tons gravemaskine ind, der skal lægge de tungeste sten ud, fortæller Dan Harborg Locht.

Lokale stenmaterialer

To tredjedele af de 600.000 tons granit kommer fra lokalområdet, og det er ret unikt i Danmark.

- Vi har indgået aftaler med en række bornholmske stenbrud om at levere størstedelen af stenene til projektet i stedet for at få leveret fra Norge og Sverige, som man normalt gør. Det er vi rigtig glade for, fordi det både mindsker miljøpåvirkning i forbindelse med transport og sikrer ekstra lokal beskæftigelse, siger Dan Locht.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mange af stenene stammer endda fra oprydning i gamle stenbrud, det vil sige sten der af en eller anden grund er blevet tilovers tidligere, men nu ender som molesten på fremtidens bølgebryder.

rich-media-8
Størstedelen af stenmaterialet til den ny mole kommer fra Bornholm. Her er det nærliggende Rønne Granitværk. Foto: Torben Jastram.

MT Højgaard har p.t. fem funktionærer på projektet, men flere kommer til hen over sommeren. Projektet forventes afsluttet i november 2022.

- Der er heldigvis stor interesse for de stillinger, vi skal have besat - også fra lokale folk. Det gælder blandt andet maskinførerne. Det er vigtigt, at vi får erfarne og dygtige folk, der kan håndtere og placere sten på op til 30 tons på den helt rigtige måde, siger projektchefen til Maskinteknik.