Abonnementsartikel

I recyclingbranchen går maskin-trenden mod øget komfort, velfungerende serviceaftaler samt grønne og mere økonomiske motorer.

RØNNEDE: Den cirkulære økonomi og genbrugsdagsorden har gjort recycling til en voksende branche, hvor nye regler og lovgivning til blandt andet sortering og genbrug af bygningsaffald får omsætningen i vejret generelt i branchen. Der nedrives og renoveres for milliarder, og derfor er salget af blandt andet læssemaskiner og industrimaskiner stigende - det samme gælder kundernes krav til disse maskiner.

Mange af vores maskiner er nu oppe på 1000-timers serviceintervaller. Det betyder, at de sjældnere skal tages ud af drift.

Salgschef Michael Jørgensen, JMM

Hos en af landets største recycling-aktører, RGS Nordic, med en samlet maskinpark på omkring 100 enheder, har man for nylig modtaget hele 24 Liebherr-maskiner fra Johs. Møllers Maskiner A/S (JMM) i Rønnede - heriblandt fire industrimaskiner mellem 22 og 30 tons. Og flere er på vej.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-3
Mens RGS Nordic mest indkøber lidt større industrimaskiner mellem 22 og 30 tons til deres pladser, så er der også godt gang i salget af den mindre LH18, som især benyttes på genbrugspladserne. Foto: Torben Jastram.

- Vi valgte for fem år siden, at vi fremadrettet udelukkende ville købe Liebherr-maskiner, når noget skulle udskiftes, og det er vi foreløbig godt tilfredse med, fortæller Jens Rasmussen, der er Machines & Projekts Manager hos RGS Nordic i Danmark.

Mange serviceaftaler

Det er der flere årsager til, men først og fremmest handler det om to altafgørende forhold: Maskinerne bruger lidt mindre brændstof end de fleste andre mærker, og så er samarbejdet med importøren velfungerende.

- JMM har et højt og stabilt serviceniveau, som vi kan stole på. Og det er meget vigtigt, at vi kan regne med, at der kommer servicefolk hurtigt, når vi har brug for dem, siger Jens Rasmussen.

Hos JMM er man klar over vigtigheden af en fleksibel og kompetent kørende serviceafdeling. Det handler om dyre maskiner, og nedetiden skal minimeres så meget som overhovedet muligt.

rich-media-4
Læssemaskiner aftager recyclingbranchen mange af. Foto: Torben Jastram.

- Det har gennem de senere år været et rigtigt stort fokusområde for os, og vi laver flere og flere serviceaftaler. Recyclingkunder har vi mange af, og branchen vægter service meget højt. Heldigvis har vi gode folk, I øjeblikket har vi alene her i Rønnede omkring 35 servicefolk, der betjener kunderne i 20-25 kørende servicebiler, fortæller salgschef Michael Jørgensen, JMM.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Komfort for alle

Importøren er klar over, at tid ofte er en afgørende faktor, så derfor har JMM oprettet en række mindre lagre rundt omkring på Sjælland, så det ikke altid er nødvendigt at køre helt til Rønnede efter stumper, hvis man står og mangler dem i for eksempel Holbæk eller Helsinge.

Også komforten er et vigtigt parameter for kunderne. Her drejer det sig blandt andet om godt og frit udsyn for maskinføreren, men det handler også om lettere tilgang, når der skal rense filtre eller skrues på et eller andet. Og naturligvis drejer det sig også om driftssikkerhed, og her er Liebherr-maskinerne godt med.

- Maskinerne bliver grønnere og mere effektive med bedre motorer og køleanlæg, og de er mere vedligeholdelsesfrie end tidligere. Mange af vores maskiner er nu oppe på 1000-timers serviceintervaller. Det betyder, at de sjældnere skal tages ud af drift, fastslår salgschefen.

Overvågning og auto-stop

Sikkerheden er ligeledes et stort parameter i dag. Kunderne kræver, at der passes godt på både folk og maskiner.

- Ud over almindeligt bakkamera, så har vi på hjullæsserne persongenkendelse. Det vil sige, at maskinen standser, hvis en person kommer gående bag ved maskinen, mens den bakker - eller hvis der er forhindringer i form af biler, maskiner, stolper mm., siger Michael Jørgensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-7
Persongenkendelsen på denne Liebherr gummihjulslæsser er her placeret lige over det almindelige bakkamera. Foto: Torben Jastram.

Han tilføjer, at mange maskiner i dag leveres med 360-graders kamera, som kan overvåge pladsen.