Abonnementsartikel

I Infrastrukturplan 2035 nævnes Kattegat-forbindelsen ikke direkte, men både finansministeren og tidligere transportminister Ole Birk Olesen ser store perspektiver i projektet.

På pressemødet hvor Infrastrukturplan 2035 blev præsenteret fortalte finansminister Nicolai Wammen (S), at Kattegatforbindelsen er i tankerne hos politikerne, men man afventer resultatet af en allerede igangsat forundersøgelse, før man kan komme videre med projektet.

... jeg opfatter det også sådan, at der i den nye regering også er en optagethed af at gennemføre det her projekt, så derfor er jeg meget optimistisk.

Ole Birk Olesen

- Der er en undersøgelse i gang i forhold til Kattegat-projektet. Den undersøgelse ventes afsluttet i december måned, og derfor har det ikke været en del af de diskussioner, vi har haft her omkring Kattegatforbindelsen - den vender vi tilbage til på et senere tidspunkt, fortalte Nicolai Wammen på et spørgsmål fra MaskinTeknik under pressemødet i Finansministeriets gård omkring Infrastrukturplan 2035 den 28. juni.

Artiklen fortsætter efter annoncen

LA tror på Kattegatforbindelse i 2030'erne

Som transportminister var Ole Birk Olesen (LA) med til at sætte forundersøgelsen til Kattegatforbindelsen på sporet, og det er grunden til, at forundersøgelsen allerede forventes præsenteret i slutningen af 2021. Og når den forundersøgelse foreligger, så forventes det, at der kan sættes en VVM-redegørelse i gang. En VVM-undersøgelse omfatter i forbindelse med det enorme projekt undersøgelse påvirkningen på miljøet og i forhold til selve projekteringen af anlægget.

Men uanset det lange tilløb, og til trods for at Katte-gatforbindelsen ikke nævnes i Infrastrukturplan 2035, så tror man i Liberal Alliance, at bilerne vil kunne køre direkte fra Jylland til Sjælland inden for aftaleperioden.

- Jeg tror, at i midten af 2030'erne, så kører danskerne over en Kattegat-forbindelse i stedet for at køre omvejen hen over Fyn, når de skal imellem Østyjylland og Sjælland og København - eller Nordjylland og Sjælland eller København. Det er jeg helt overbevist om, og jeg opfatter det også sådan, at der i den nye regering også er en optagethed af at gennemføre det her projekt, så derfor er jeg meget optimistisk, lyder det fra Ole Birk Olesen.

I Infrastrukturplan 2035 er der ikke afsat penge til en ny linjeføring over Vejle Fjord, men der er sat 15 millioner kroner af til en strategisk analyse af en ny vej- og jernbaneforbindelse over Lillebælt, hvilket kan medvirke til at sikre, at Time-planen kan blive virkelighed. På samme tid vil der med forlængelsen af motorvejen frem til Kalundborg være gjort klar til at fortsætte motorvejen hele vejen til Jylland over Kattegat.

Samlet set udgør investeringerne på transportområdet cirka 161 milliarder kroner i perioden 2022 og frem til 2035. Dette tal indbefatter ikke en mulig påbegyndelse af en Kattegat-forbindelse, men aftaleparterne er enige om, at aftalen ikke forhindrer at nye aftaler kan blive indgået i aftaleperioden.