Abonnementsartikel

Mens byggeriet buldrer derudaf mangler anlægssektoren fortsat opgaver, skriver Asfaltindustriens direktør i dette indlæg.

Tirsdag den 22. juni 2021 skriver Steen Bocian i Børsen, at byggeriet nærmer sig overophedning og spørger, om der mon ikke er trådt for hårdt på den pengepolitiske og finanspolitiske speeder. Mandag den 28. juni advarer CEPOS og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd om overophedning i "bygge- og anlægsbranchen". Og byggeriets organisation, DI Dansk Byggeri, opfordrer ligefrem det offentlige til helt at undgå byggeudbud i sommerferien, eller i det mindste give længere tidsfrist, fordi medarbejderne skal have ferie.

Mens byggeriet buldrer derudad, og melder om rekordhøj beskæftigelse på 183.800 medarbejdere, mangler vi opgaver i anlægssektoren. Det seneste år er beskæftigelsen hos os faldet med 3.000 medarbejdere fra 18.200 i første kvartal 2020 til 15.200 i første kvartal 2021 - et fald på hele 16,7 procent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Baggrunden er et fald i offentlige anlægsinvesteringer. F.eks. er de statslige investeringer i veje halveret gennem de seneste 10 år.

I sidste uge kom regeringens infrastrukturplan med 161 milliarder kroner til infrastruktur. Så er det vel slut med manglende aktivitet hos anlægsentreprenørerne, kan man spørge? Men det er det ikke, for det tager tid at komme fra plan til handling og til, at anlægsmaskinerne kommer i sving. I asfaltbranchen regner vi f.eks. med, at der ikke kommer rigtig gang i udlæggerne og vejtromlerne før om et par år. Og vi kan ikke tage byggeopgaver imens, for vi er simpelthen ikke gearet til at sætte udestuer op.

Derfor opfordrer vi til, at man i det offentlige og hos politikerne skelner mellem "byggeri" og "anlæg". For mens der kan være fornuft i, at byggeriets håndværkere tager en tiltrængt ferie, og man letter speederen lidt på byggeområdet, vil det være en katastrofe, hvis man også gearer ned i anlægsbranchen. Her er vi klar til at tag imod opgaver; så kan vi også sikre beskæftigelse til vores specialister som vejasfaltører og vejingeniører indtil anlægsopgaverne i henhold til Infrastrukturplanen kommer som perler på en snor.

Så kære beslutningstagere i det offentlige. Brug sommerpausen i byggeriet til at udbyde nødvendige anlægsopgaver - der er nok at tage fat på - fra klimasikring til bedre skoleveje.