Abonnementsartikel

Stena Recycling og Vestforbrænding har netop indgået aftale om i fællesskab at udvikle nye effektive metoder til at sortere den plast fra, som i dag indgår i forbrænding.

Alene i Danmark forbrændes 370.000 tons plastikaffald om året, som kommer fra både private husholdninger og fra erhvervslivet. Hvis disse mængder ikke reduceres, vil forbrændingsanlæggene i 2030 stå for udledning af 1,5 millioner tons CO2 svarende til 3,6 procent af den samlede danske udledning.

Derfor har Stena Recycling og Vestforbrænding indgået et samarbejde om at udvikle nye metoder til at frasortere plastik, der ellers ville ende på forbrændingen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Helt konkret er et nyt anlæg til frasortering af affaldet hos Stena Recycling på papiret. Det forventes, at samarbejdet vil vare op til tre år, og at det ophører, når anlægget kan sættes i drift med status som kommercielt. Investeringen i projektet forventes at løbe op i et tocifret millionbeløb.

- Med dette nye tiltag styrker vi samarbejdet, samtidig med at begge virksomheder fortsat og aktivt medvirker til opnåelse af klimamålene, fremmer cirkulær økonomi og optimerer affaldsbehandlingen med mere plastik til genanvendelse, siger direktør i Vestforbrænding, Steen Neuchs Vedel.

Samarbejdet mellem Stena Recycling og Vestforbrænding indgår i begge virksomheders strategier, hvor øget samarbejde mellem private og offentlige virksomheder har høj prioritet og giver fordele vedrørende økonomi og videndeling.

Det er da heller ikke første gang, at Stena Recycling og Vestforbrænding indgår et udviklingssamarbejde på klima- og miljøområdet. Det såkaldte HaloSep forsøgsanlæg, som skal omdanne flyveaske til genanvendelige materialer, er allerede sat i drift på Vestforbrænding i tæt samarbejde med Stena Recycling.