Abonnementsartikel

Den svenske maskinproducent Huddig mener at have produceret verdens første hybrid-rendegraver.

Huddig Tigon er navnet på verdens første hybrid-rendegraver, hvis man skal tro den svenske producent.

Den kan arbejde helt stille. På den måde forbedrer den arbejdsmiljøet - både for mig og dem, der arbejder omkring mig.

Jonas Löfskog, indehaver af Jonas Excav og første ejer af Huddig Tigon.

Maskinen har bestået de sidste tests, og den første er leveret hos en kunde i Sverige. Rendegraveren kører enten på elektricitet eller det fossilfrie biobrændstof HVO 100, der produceres af 100 procent genanvendelige råmaterialer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Daniel Myrgren, der er marketing and sales manager hos Huddig AB, siger, at rendegraveren kommer til at revolutionere bygge- og anlægsbranchen både i kraft af sin lave emission, men også fordi elektrisk drevne maskiner giver nye muligheder.

Eksempelvis er rendegraveren udstyret med en særlig indstilling, der gør det muligt at arbejde helt stille og fuldstændig uden at udlede udstødningsgasser. Det betyder, at man kan arbejde uden at forstyrre nævneværdigt - eksempelvis i beboede områder om natten eller indendørs. Desuden er det muligt at sætte rendegraveren til opladning, mens den arbejder stationært, hvilket betyder, at man kan arbejde fuldelektrisk i et ubegrænset tidsinterval.

Jonas Löfskog ejer det svenske firma Jonas Excav, og han er den første til at operere den nye Huddig Tigon.

- Det er ikke kun det miljømæssige aspekt, der er fascinerende ved maskinen, men også dens ydeevne. Den er både stærkere, mere fleksibel og så kan den arbejde helt stille. På den måde forbedrer den arbejdsmiljøet - både for mig og dem, der arbejder omkring mig. For eksempel kan vi høre hinanden bedre, fordi maskinen er mere stille, siger Jonas Löfskog.

Der arbejdes altså målrettet med at gøre branchen mere CO2-neutral. I 2020 præsenterede Case, hvad der angiveligt var verdens første 100 procent elektriske rendegraver.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Salget af Huddig Tigon på det svenske marked er estimeret til at begynde i fjerde kvartal af 2021.