Abonnementsartikel

Dynapac er snart klar med en ny tandemtromle, der er 100 procent elektrisk.

Elektrisk drevne maskiner finder stille og roligt vej til byggepladsen. Minilæssere, minigravere og nu måske snart tandemtromler. Svenske Dynapac er nemlig i færd med at teste en tandemtromle af modellen CC900 e - og den er 100 procent elektrisk.

Modellen er baseret på en dieseldreven tandemtromle og er bygget til at konkurrere i 1,5 tons-klassen. Maskinens specifikationer er meget lig dens brændstofdrevne konkurrenter, og den er udviklet i samarbejde med entreprenører og udlejningsfirmaer, heriblandt den multinationale entreprenørvirksomhed Skanska. Det har man gjort, for at være sikker på, at maskinen lever op til de krav, maskinføreren har.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Samarbejde er nøglen til at udvikle et succesfuldt produkt og direkte feedback fra operatøren er utroligt værdifuldt i et projekt som dette. Fra brugerens synspunkt er det ligeså vigtigt at blive bekendt med udstyret på et tidligt stadie, siger Fredrik Åkesson, der er produktansvarlig hos Dynapac.

Småt marked

Hos den danske forhandler af Dynapac-maskiner Erenfred Pedersen følger man udviklingen spændt.

- Der er ingen tvivl om, at det er fremtiden, og vi forventer da også, når maskinen er klar, at vi kan få et eksemplar til Danmark. Man må dog bare sige, at markedet for de eldrevne maskiner er småt på nuværende tidspunkt, siger Michael Kjeldsen, der er produktansvarlig for Dynapac-maskinerne hos Erenfred Pedersen.

Til at starte med producerer Dynapac da også kun et begrænset antal CC900 e.

Hos Erenfred Pedersen forsøger man alligevel hele tiden at lægge pres på producenterne i forhold til at tænke i el, når de udvikler nyt, fortæller Michael Kjeldsen. Fordi det netop er fremtiden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Faktisk producerede Dynapac allerede en batteridrevet tandemtromle i 2010, men det blev ved et koncept, da maskinen var forud for sin tid.