Lyt til artiklen:

Intelligent, 3D-printet bro med dansk teknologi indvies i Amsterdam

00:00
Hastighed: ???x
01:59

Abonnementsartikel

Den danske virksomhed Force Technology har leveret et avanceret sensornetværk til en ny, 3D-printet bro i Amsterdam. Sensorerne skal hjælpe ingeniører og forskere med at monitorere broens tilstand.

Red Light District i Amsterdam er fyldt med broer, og nu har bydelen fået endnu en. Denne skiller sig dog markant ud fra de andre. Broen er 3D-printet og udstyret med et stort sensornetværk, som samler informationer om blandt andet belastning, rotation, vibrationer, forskydninger, luftkvalitet og temperaturer.

De mange data vil blive brugt som input til en digital tvilling af broen - en levende computermodel, der afspejler den fysiske bro - som giver ingeniører og forskere mulighed for at følge med i broens sundhed og overvåge, hvordan den ændres i løbet af dens levetid. Data vil også give mulighed for at "lære" broen at forstå, hvad der sker på den, hvor mange mennesker der krydser den, og hvor hurtigt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er den hollandske startup-virksomhed MX3D, der har 3D-printet broen, og danske Force Technology har været med til at designe og installere sensornetværket.

- Det er et spændende projekt at være involveret i - både fordi konstruktionen af broen er unik, og fordi broen samtidig er et levende laboratorium for forskere og ingeniører, siger Eric Putnam, der er afdelingsleder i Force Technology.

Fremtidens storby

Det er blandt andre forskere fra Alan Turing Institute - Storbritanniens nationale institut for datavidenskab og kunstig intelligens - der skal analysere data.

- Det er ikke bare en bro, der står og passer sig selv, som så mange andre broer. Vores sensornetværk er med til at gøre den "intelligent," så den kan fortolke sit miljø og de påvirkninger, den udsættes for. Det vil give værdifuld indsigt i, hvordan vi kan forbedre 3D-printede metalliske strukturer og gøre fremtidens storbyer mere teknologisk sikre, effektive og datadrevne, siger han.

Broen er 12,2 meter lang, 6,3 meter i bredden og produceret i rustfrit stål.