Lyt til artiklen:

Ny statistik: Kraftig stigning i mangel på materialer hos anlægsentreprenører

00:00
Hastighed: ???x
03:16

Abonnementsartikel

En ny statistik for juli måned viser en stor stigning i mangel på særligt materialer men også arbejdskraft hos anlægsentreprenørerne.

Bygge- og anlægsbranchen er hårdt ramt af coronakrisen. Ikke i forhold til arbejdsopgaver. Tværtimod. Men på mangel af materialer især.

Hver måned opgør Danmarks Statistik, hvor mange entreprenører, der oplever mangel på blandt andet materialer og arbejdskraft.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ingen af de anlægsentreprenører, man adspurgte i februar oplevede mangel på materialer. Her blot fem måneder senere melder knap hver fjerde anlægsentreprenør om mangel på netop materialer. Det er markant, og bare i løbet af den seneste måned er tallet steget med 14 procentpoint.

En udvikling, som underdirektør i Dansk Industri Morten Granzau Nielsen naturligvis håber, ikke fortsætter. Vi kan dog sagtens komme til at se stigninger i tallene igen de kommende måneder, lyder hans vurdering.

rich-media-2
Antallet af anlægsentreprenører, der melder om mangel på materialer og arbejdskraft. Diagram: Danmarks Statistik.

Det er nemlig en kombination af enorm global efterspørgsel fra entreprenører, som høj grad har kunnet fortsætte deres arbejde under corona, og en produktion af materialer, der har været helt eller delvist nedlukket på grund af corona, som er skyld i den voldsomme stigning i manglen på materialer.

- Det er svært at gøre noget ved på den korte bane. I takt med at produktionen kommer tilbage i omdrejninger, bør problemet dog svinde ind, men det er ikke noget, der løser sig på en eftermiddag, siger Morten Granzau Nielsen.

Når anlægsentreprenøren må kigge langt efter materialerne, går det naturligvis ud over produktiviteten, entreprenørens budget og ofte også prisen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Står man som entreprenør midt i et projekt, og har lavet en fast aftale om budgettet, hvor man ikke har taget højde for, at materialepriserne kan stige undervejs, så står man selv med regningen efterfølgende. Hvis man ikke har sådan en aftale, så er det kunden, der står med en ekstra regning. Derudover kan arbejdet blive forsinket, og det er jo heller ikke ligefrem tilfredsstillende, siger Morten Granzau Nielsen.

Mangel på arbejdskraft

I bygge- og anlægsbranchen har der længe været mangel på arbejdskraft. Under coronakrisen har det dog ikke været italesat i samme grad som før, men nu blusser debatten op igen, for manglen på arbejdskraft er stigende.

Hver tredje af de adspurgte byggeentreprenører svarer således, at de mangler arbejdskraft og for anlægsentreprenørerne er tallet højere. Næsten 46 procent mangler arbejdskraft, og blot siden juni er det tal steget med otte procentpoint.

- Mangel på arbejdskraft begrænser den fremgang, der kunne have været. Derfor er det nødvendigt at kigge på, hvordan vi får flere på arbejdsmarkedet. Det er en dagsorden vi har kæmpet for længe, siger Morten Granzau Nielsen.

Han foreslår, at man åbner for mere udenlandsk arbejdskraft og samtidig kigger på om nogle af de unge, der hverken er i arbejde eller under uddannelse, kan inddrages i arbejdsstyrken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samme for VVS og blikkenslagere

Også hos VVS- og blikkenslagerforretningerne er der mangel på materialer. 19 procent af de adspurgte i juli svarer, at de mangler materialer. I marts gjorde ingen.

Derudover står halvdelen af VVS- og blikkenslagerforretningerne og mangler arbejdskraft. Det er problematisk, når efterspørgslen ikke har været højere siden maj 2019, hvis man skal tro tallene.