Lyt til artiklen:

Klage bremser stort projekt i Holstebro

00:00
Hastighed: ???x
02:14

Abonnementsartikel

Klimatilpasningsprojekt, der skal sikre Holstebro mod flere oversvømmelser fra Storå, er sat på pause efter klage fra Danmarks Naturfredningsforening.

Storåen spiller en markant rolle i Holstebro, fra den rammer byen fra øst. Åen er her opdæmmet i forbindelse med vandkraftværket, og søen bærer det opfindsomme navn Vandkraftsøen.

Herefter løber åen hele vejen gennem byen, men selvom vand altid kan give rigtig meget til et område, volder det indimellem også problemer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Storåen, der er Danmarks næstlængste og har udspring i Gludsted Plantage i det midtjyske, bliver i perioder med kraftig regn et problem for Holstebros midtby. Oversvømmelserne rammer jævnligt, og det giver nogle gange store skade på bygningerne langs åen.

Holstebro Kommune kunne i juli glæde sig over, at man nu kunne komme videre med at sikre byen bedre mod oversvømmelser.

rich-media-2
Holstebro er landets eneste indlandsby med markante problemer i forhold til oversvømmelser. Derfor er kommunen forpligtet til at lave tiltag af både staten og EU. Arkivfoto: Kim Krasuld.

Med sluser og dæmninger længere øst på, vil man tilbageholde op mod 4,5 millioner kubikmeter vand, når massive mængder regn fylder Storåen op, og flaskehalsen ved Holstebro ikke længere kan følge med.

Klage sætter projektet på pause

Planen var ifølge kommune klar til selve projekteringsdelen, efter berørte lodsejere var taget i ed, og VVM-undersøgelsen godkendt.

Danmarks Naturfredningsforening, DN, har dog foreløbigt for sat en stopper for projektet. Det skriver Holstebro Kommune i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Klagens grundlæggende anke er, at projektet vil påvirke naturen i ådalen med "en konstant og markant trussel imod biologisk høj kvalitet i Storådalen opstrøms motorvejen". Samtidig begrunder DN klagen med, at problemet kan løses i oplandet ved oversvømmelse af lavbundsområder, skriver Holstebro Kommune.

Til TV Midtvest fortæller formanden for DN-Holstebro, at det berørte område vil gå ud over en række planter.

- Derfor har vi foreslået Holstebro Kommune, at vi skal holde vandet tilbage i Herning og Ikast-Brande Kommuner. Det er naturligt, at man holder vandet tilbage, hvor det kommer fra, siger Villy Pedersen til TV Midtvest.

Ifølge TV-stationen frygter Holstebros borgmester, H.C. Østerby (S), at behandlingstiden hos Miljøklagenævnet vil tage mere end et år. Derfor ønsker han Miljøministeren på banen i sagen.