Lyt til artiklen:

- Der er noget at tage fat i ved de store maskiner

00:00
Hastighed: ???x
03:35

VIDEO: Midt i september skal Danmarks bedste mekanikerlærling indenfor entreprenørmaskiner (DBL Entreprenør) kåres. Her kan du møde Mike Riber Hansen, der er en af de fire deltagere ved dette års konkurrence.

Når E&H løber af stablen den 16. - 18. september, skal der dystes om at blive Danmarks bedste lærling indenfor entreprenørmaskinmekanikere. Derfor tropper fire talentfulde, unge mænd op med deres sikkerhedssko på fødderne og værktøj i hånden.

Én af dem er 21-årige Mike Riber Hansen fra Hydrema Center Syd ved Kolding. Der måtte dog lidt overtalelse til, før han sagde ja til at stille op.

For han havde egentlig takket nej, men en stædig lærer fra skolen blev ved med at prikke ham på skulderen, og det ustandselige prikkeri må til sidst have været en stor plage. I hvert fald endte det med, at han og en kammerat gav efter og tilmeldte sig konkurrencen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Efter noget tid kom vi til at snakke om det og blev enige om, at det egentlig kunne være meget sjovt. Jeg kan godt lide oplevelser og at prøve nye ting, siger Mike Riber Hansen.

Han ser samtidig udfordringen som en forberedelse til den svendeprøve, han skal op til i november.

De store maskiner

Når den er bestået, kan han kalde sige udlært entreprenørmaskinmekaniker, men det har ikke altid ligget i kortene, at det var de store maskiner, som Mike Riber Hansen skulle skrue i.

- Det startede med, at jeg gerne ville være automekaniker, men så kom den tidligere værkfører herfra og spurgte, om jeg ikke ville i praktik herude hos Hydrema - så tænkte jeg, at det da egentlig kunne være meget sjovt, og så bed det mig efter den ene uge, siger han.

Det var blandt andet maskinernes størrelse, der gjorde, at Mike blev bidt.

- Der er noget at tage fat i, det kan jeg godt lide, fortæller han.

rich-media-2
Mike Riber Hansen. Foto: Tim Søgaard.

Nogle af de opgaver, han særligt godt kan lide, er el-opgaverne. De er nemlig ikke helt lige til. Der skal man starte et sted og så gå baglæns derfra.

- Det er fejlfindingen i det, der er sjovt. Det er ikke ligesom med hydraulikken - der kan man som regel se, hvad der er galt, siger Mike Riber Hansen.

Det er dog ikke kun arbejdet hos Hydrema, som Mike kan lide. Kollegerne er også med til at sætte kulør på hverdagen.

- De er alle sammen unge. Det er rart. Nogle gange går der lidt drengerøv i den, og vi kan godt finde på at drille hinanden. Det er altid hyggeligt, men samtidig er vi selvfølgelig også seriøse, fortæller han.

Tror på sejr

Deltagerne ved Danmarks Bedste Lærling 2021 kender ikke de udfordringer, de kommer til at stå overfor, når konkurrencen skydes i gang.

Derfor er det vigtigt, at man tænker sig om, mener Mike Riber Hansen.

- Jeg tror man skal gå til opgaven med en masse gå-på-mod, og så skal man følge den plan, man har lagt, siger han.

Noget der godt kan være svært, vil den unge lærling indrømme.

- Jeg kan godt komme lidt på vildspor en gang i mellem, men jeg synes, jeg er god til at gå tilbage til planen. Det værste er, hvis der er noget, der driller. Så kan temperamentet godt komme lidt op i mig, siger Mike Riber Hansen.

Han håber, at konkurrencen kommer til at byde på en masse fejlfinding. Gerne el-fejl eller motorfejl.

Og spørger man, om han tror, han kan vinde, er svaret entydigt:

- Ja, ellers havde jeg ikke meldt mig til.

Når konkurrencen er overstået, svendebrevet i hus, og kalenderen siger 2022, går turen til København. Mike skal nemlig en tur i militæret. Et sted, han håber, han kan gøre til sin fremtidige arbejdsplads.

- Jeg kunne godt tænke mig enten at blive kampvogns- eller kampflymekaniker. Det er min plan, siger han.

Maskinteknik bringer et lille portræt af alle fire deltagere ved dette års DBL. Følg med, når vi bringer de næste portrætter senere på ugen.