Lyt til artiklen:

- Det sjoveste er entreprenørmaskinerne

00:00
Hastighed: ???x
04:17

VIDEO: Til E&H skal der konkurreres om at blive Danmarks bedste mekanikerlærling indenfor entreprenørmaskiner. Martin Reinholdt Kirkegaard er en af deltagerne, og han glæder sig til oplevelsen.

Der skal skrues til fingrende jamrer, når Danmarks bedste lærling indenfor entreprenørmaskinmekanikere (DBL Entreprenør) skal findes. Det sker midt i september, når E&H løber af stablen, og i år får messen besøg af blandt andre 19-årige Martin Reinholdt Kirkegaard.

Han er nemlig en af deltagerne i konkurrencen, hvilket han glæder sig til.

- Det bliver da en oplevelse. Det skal nok blive sjovt at konkurrere lidt med ens kammerater, og så er det god træning frem mod svendeprøven, siger den unge lærling.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Tanken om at tilmelde sig konkurrencen kom dog ikke fra Martin selv, fortæller han.

- Jeg er nok lidt den der stille, generte type, så det var ikke min egen idé, men så blev jeg spurgt af lærerne, og efter nogle ugers overvejelse meldte jeg mig til, siger Martin Reinholdt Kirkegaard.

Fra gården til byggepladsen

Han har sin daglige gang hos Harry Andersen & Søn, men faktisk er det begrænset, hvor meget tid han spenderer på værkstedet ved Grindsted. Han udfylder nemlig rollen som udekørende montør for entreprenørfirmaet.

- Jeg kan godt lide det der med at komme rundt i landet. Så lærer man nogle forskellige mennesker at kende og ser nogle maskiner. Man ved heller ikke, hvad dagen bringer. Du kan komme lige fra morgenen af, og så skal du pludselig afsted. Det er spændende, siger Martin Reinholdt Kirkegaard.

Det har dog ikke altid ligget i kortene, at Martin skulle skrue i entreprenørmaskinerne.

rich-media-2
Martin Reinholdt Kirkegaard. Foto: Tim Søgaard.

Han er nemlig vokset op på en gård, hvor hans far driver et landbrug. Derfor var han startet på grundforløbet som landbrugsmaskinmekaniker, men efter noget tid blev det klart, at det ville blive svært at skaffe en læreplads.

- Så prøvede jeg at komme i praktik som entreprenørmaskinmekaniker her hos Harry Andersen & Søn, og det syntes jeg meget godt om, så derfor skiftede jeg, fortæller Martin Reinholdt Kirkegaard.

Forskelligartede opgaver

Tager man værkstedets størrelse i betragtning, er Harry Andersen & Søn et relativt lille firma, fortæller Martin. Det betyder, at firmaets mekanikere må favne bredt, hvilket passer den unge lærling glimrende. Det er samtidig noget, der måske kan give ham en fordel ved DBL, forklarer han.

- Vi prøver så mange forskellige ting. Nogle gange skruer jeg for eksempel også i lastbiler og enkelte gange i personbiler. Samtidig vil jeg næsten vædde med, at ingen af de andre lærlinge har prøvet at skrue i de vandpumper, vi skruer i. Det giver en bred viden, fortæller Martin Reinholdt Kirkegaard.

Selvom han stifter bekendtskab med lidt af hvert i det daglige arbejde, er han ikke i tvivl om, hvad han bedst kan lide.

- Det sjoveste er entreprenørmaskinerne, siger han.

Det er særligt fejlfinding, som Martin finder interessant. Det kan både være hydraulikfejl eller elektriske fejl, men også luftfejl, som det var tilfældet, da han engang kom ud til en dumper, hvor hjulene drejede i hver sin retning på den samme aksel.

- Så det kan være meget forskelligt, hvad man kommer ud til, men jeg elsker at finde frem til fejlen og så lave det, siger Martin Reinholdt Kirkegaard.

Fortsætter i firmaet

Når DBL er veloverstået, venter svendeprøven i november, og så lakker tiden som lærling mod enden. Martin har dog fremtiden på plads. For en stund i hvert fald. Han fortsætter nemlig hos Harry Andersen & Søn i den funktion han har nu.

På sigt kunne han dog godt tænke sig lidt mere tid på værkstedet. For selvom livet som udekørende montør er spændende, så ser han også mindre til kollegerne.

rich-media-3
Martin Reinholdt Kirkegaard skal fortsætte i jobbet som udekørende montør hos Harry Andersen & Søn, når svendebrevet er i hus. Foto: Tim Søgaard.

- De første år, hvor man gik hjemme på værkstedet, kunne man godt mærke, at man havde et tættere bånd med sine kolleger. Nu møder jeg dem for det meste bare lige inden fyraften, siger Martin Reinholdt Kirkegaard.

Arbejde er dog ikke det eneste, der fylder i Martins hoved. På et tidpunkt vil han gerne ud og se verden med nogle kammerater, men hvornår er endnu ikke planlagt.

Men inden alt det skal der dystes på konkurrencepladsen på E&H. Martin glæder sig, men om han kan gå hele vejen må tiden vise.

- Det ved jeg ikke. Det kommer an på, hvad vi skal skrue i. Vi må se, hvordan det går, bare det at deltage bliver en oplevelse i sig selv.

Maskinteknik bringer et lille portræt af alle fire deltagere ved dette års DBL. Hvis du missede dem, kan du her læse portrætterne af Mike Riber Hansen og Christian Aggerholm Andersen, der var de første to i rækken.