Lyt til artiklen:

Energiø tættere på realisering med politisk aftale

00:00
Hastighed: ???x
01:57

Abonnementsartikel

Energiøen i Nordsøen er kommet endnu et skridt tættere på, efter et bredt politisk flertal er blevet enige om flere af de overordnede rammer for udbud og ejerskab.

Det bliver ét samlet udbud af partnerskab og anlægsopgave for Energiøen i Nordsøen, der skal forsyne Danmark og Europa med grøn strøm. Ejerskabet bygges op som et aktieselskab, hvor staten ejer mindst 50,1 procent, og byderne på øen skal have mulighed for at etablere ekstra arealer på øen til innovative, grønne løsninger.

Det er nogle af punkterne i den aftale, som regeringen og samtlige partier i Folketinget bortset fra Nye Borgerlige er blevet enige om. Klimaminister Dan Jørgensen kalder energiøen for et af vor tids største grønne projekter, som bliver mødt med stor interesse og engagement både i Folketinget og erhvervslivet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det understreger aftalen her også, hvor vi nu tager endnu et vigtigt skridt, der skal bidrage til at sikre et stærkt, grønt samarbejde mellem det offentlige og det private erhvervsliv. Energiøen er et vigtigt samfundsprojekt, som især skal bygges på et solidt fundament af de kompetencer og innovationsevner, det private marked kan byde ind med, siger Dan Jørgensen.

Som led i forberedelserne af udbuddet af energiøen i Nordsøen, giver aftalekredsen nu markedet afklaring på nogle af de centrale rammevilkår. Det sker blandt andet for at give private aktører de bedste vilkår for at optimere deres forberedelser med udarbejdelse af konkrete projektforslag og sammensætning af de rette konsortier. Dermed kan de stærkeste kræfter samles, og det private erhvervsliv kommer til at spille en nøglerolle i de konkrete forslag til, hvordan øen skal udformes og konstrueres.

Aftalen lægger stort vægt på et fortsat fokus på at optimere tidsplanerne for øen, ligesom det er afgørende for aftaleparterne at sikre optimale rammer for at udvikle og fuldt udnytte havvindsressourcerne langt ude i Nordsøen - blandt til at give forbrugerne billig el i stikkontakten og sikre strøm nok til den grønne elektrificering i Danmark og Europa.