Lyt til artiklen:

Børn flytter 88-tons dumper med Lego Technic

00:00
Hastighed: ???x
03:30

En gruppe elever på Legos STEM-uddannelse for børn har flyttet en 88-tons tung Volvo-dumper over en distance på 50 meter udelukkende med kraft fra Lego Technic-elementer.

Verdens angiveligt største knækstyrede dumper - en Volvo A60H med en samlet kampvægt på 88 tons - flyttet udelukkende med kraft fra Lego Technic af en flok spirende ingeniører i alderen 4-16 år.

Det lyder som en spøg.

Men den er god nok. Det skete i forbindelse med udfordringen "MOVE IT," hvor 35 elever fra Legos STEM-uddannelse (Science, Technology, Engineering and Math) fordelt på fire teams fra henholdsvis Sverige, Nigeria, USA og Japan udførte kunststykket, og dokumentationen finder du herunder.

Eleverne brugte mere end 2000 timer på at idégenerere, udvikle og til sidst samle 728.168 stykker Lego Technic til det, der agerede trækkraft, da den sekshjulede sværvægter flyttede sig 50 meter på 30 minutter.

Første forsøg gik op i røg

Der skulle 1920 små Lego Technic-motorer til at skabe den nødvendige trækkraft på 10.000 newton og man brugte stålplader som modvægt.

Allerforrest i hele konstruktionen kørte en Lego Technic-model af Volvo-dumperen, der i sig selv er designet til at kunne trække 3,6 kilo, men hele setuppet skabte altså illusionen af, at den lille dumper trak, hvad der svarer til 11.000 gange så meget.

Der måtte dog to forsøg til, før den store dumper kunne krydse 50-meter-mærket.

Eleverne havde arbejdet i tre måneder, da det første forsøg skulle ske. Her lykkedes det kun at flytte maskineriet 10 centimeter, før nogle sikringer brød i brand, og man måtte opgive at komme videre.

Problemet var at overfladen, som konstruktionen kørte på, var så ujævn, at kun 70 procent af hjulene rent faktisk rørte jorden. Dermed var trækkraften altså ikke høj nok. Derfor blev der lagt ny asfalt i hallen, og konstruktionen fik nogle ekstra motorer at trække på. I andet forsøg lykkedes det så at flytte dumperen de 50 meter.

rich-media-1
Eleverne kiggede med fra deres computer derhjemme, da dumperen flyttede sig de 50 meter kun ved hjælp af trækkraft fra Lego Technic-motorer. Foto: Volvo CE.

- Selvom deres planer bogstaveligt talt gik op i røg under det første forsøg, viste teamene at ved hjælp af samarbejde, teamwork og en god dosis af kreativitet, så kan man altid finde en vej til succes. Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at det ikke rørte mig til tårer at se den stolthed og glæde, som børnene udstrålede, da det gik op for dem, at deres hårde arbejde havde givet pote, siger Frida Jönsson, der er ingeniør hos Volvo CE.

Uden at møde hinanden fysisk

Eftersom eleverne kommer fra vidt forskellige lande og tidszoner, blev udfordringen klaret uden fysisk fremmøde og på trods af sproglige barrierer. Al kommunikation foregik online, og selve bedriften blev livestreamet, så eleverne kunne følge med i det hele.

Arvid Rinaldo fra Volvo CE fortæller, at målet med udfordringen var at stimulere de unges interesse for og kærlighed til videnskab, teknologi, ingieniørarbejde og matematik og vise, at der ingen grænser er for, hvad den næste generation af ingeniører kan opnå, hvis de slår pjalterne sammen.

- Ved udelukkende at diskutere online lykkedes det disse utroligt kloge mennesker at løse vores udfordring uden end at møde hinanden fysisk. At løse komplicerede opgaver som disse på afstand er vi alle er nødt til at lære, og de demonstrerede det med lethed, siger han.

Faktisk var det ikke meningen fra starten, at dumperen skulle læsses med 45 tons sten, men det viste sig hurtigt, at det var nødvendigt at skrue op for sværhedsgraden for at udfordre de små genier.