Lyt til artiklen:

Dansk leverandør klar med kloakelementer i genbrugsplast

00:00
Hastighed: ???x
03:04

Abonnementsartikel

Danske Trade-Line har udviklet deres egen serie af vendbare universal-kegler/opføringer og dæksler af genbrugt plast fra kabelskrot.

Hvis man nævner ordet "kabelskrot" i nærheden af et miljøkontor, bliver der omgående slået alarm, for op gennem tiden er der foregået mange lyssky kabelafbrændinger for at få fat på kobberen under plastinddækningen.

Hos den danske leverandør Trade-Line har man fundet en producent, der har teknikken til at anvende plastdelen af kabelskrot til en form for støbeteknik, der blandt andet kan anvendes til at fremstille kegler, opføringer og dæksler til afløbsinstallationer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den viden har Trade-Line anvendt under udviklingen af en helt ny produktserie med universelle, vendbare kloakkegler/opføringer og dæksler, der overholder kravene til afløbsinstallationer i den nye DS432:2020, som blandt andet kræver, at dæksler, der skal anvendes som rense- eller inspektionsadgang af afløbsinstallationen, placeres i karm og afsluttes i terrænhøjde.

Det har været en interessant proces, fortæller Ole Blach Hansen, der er indehaver af Trade-Line.

rich-media-2
Trade-Lines nye serie af vendbare universal-kegler/opføringer og dæksler af genbrugt plast fra kabelskrot. Pressefoto.

- Henvisningerne i DS432:2020 er et ufravigeligt krav. Da branchen blev præsenteret for den nyeste version, stod det klart, at nogle af kravene til de kegler og dæksler, der skal til for at matche kravene, kunne leverandører ikke indfri. Derfor måtte vi udvikle løsningen selv, og når produktet så ydermere kunne fremstilles ved hjælp af genbrugsmaterialer, var det jo oplagt at gå i gang, siger han.

Resultatet er Trade-Line Smart Cover, der er en serie vendbare universal-kegler/opføringer og dæksler af genbrugt plast fra kabelskrot. Serien indeholder også et isoleret dæksel til vandmålerbrønde og en større model til septiktanke.

Startede med kantsten

Hele idéen med produkter i genbrugsplast startede for et års tid siden, da man hos Trade-Line blev introduceret for de avancerede DuraDrain-kantsten, som det engelske firma DuraKerb havde fremstillet i genbrugsplast. Kantstenene udkom med præfabrikerede hjørner og buer, og man kan få en særlig type med integreret sidedræn og langsgående transport af vandet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De havde virkelig tænkt innovativt og lavpraktisk i forbindelse med produktdesignet og så været ekstremt dygtige til at opbygge en produktionsmetode, der giver kantstenene den ønskede styrke, selv om de indeholder helt op til 88 procent genbrugsplast, fortæller Ole Blach Hansen.

Han synes, det er tankevækkende, at én kantsten indeholder cirka 182 plastflasker med låg.

- Vi har siddet og leget lidt med tallene, og for de fleste danske byers vedkommende "producerer" de cirka lige så meget plastaffald, som der går til de kantsten, man anvender langs nye veje og pladser, siger Ole Blach Hansen.

Indtil nu er det imidlertid kun Esbjerg Kommune, der har vist interesse for den miljørigtige løsning og har anlagt en 300 meter lang forsøgsstrækning. Ole Blach Hansen tror, det skyldes, at plastkantsten er dyrere end de traditionelle kantsten i anskaffelse, og så vælger mange kommuner den billige løsning og ser bort fra cementkantstenenes høje CO2-belastning under fremstilling og transport.