Lyt til artiklen:

Den gamle godsbanebygning i Vejle flytter adresse

00:00
Hastighed: ???x
02:21

Abonnementsartikel

VIDEO: Den gamle godsbanebygning i Vejle skal rives ned for at gøre plads til nye projekter, men det bliver ikke enden på det hele, for i fremtiden vil bygningen genopstå et nyt sted.

VEJLE: Et sandt støvvirvar har spredt sig i den gamle godsbanebygning i Vejle. En flittig arbejder er nemlig i færd med at fjerne fugerne mellem de gamle mursten med sin borehammer.

Det er han, fordi den 107 år gamle bygning skal rives ned. Vejle Kommune har nemlig besluttet, at området skal moderniseres. En ny vej og en ny bypark ser i de kommende år dagens lys, og for at det kan ske, må godsbanebygningen altså vige.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
Det meste af nedtagningsarbejdet foregår manuelt fra lift eller stillads. Foto: Tim Søgaard.

Det syntes en række borgere i Vejle, der var en skam, og efter en offentlig høring besluttede Vejle Kommune at afsætte 25 millioner kroner til nedtagning og genopførsel af den fine bygning et andet sted. Det betyder, at Kingo Karlsen, der står for nedtagningen, er kommet på en anderledes opgave i det østjyske.

- Det er ikke unormalt, at vi tager ting ud til genopførsel, når vi nedbryder. Her er udfordringen, at det er det hele, der skal genopføres, så det tager lidt længere tid, siger Casper Skov Jakobsen.

Størstedelen af arbejdet foregår manuelt fra enten lift eller stillads. Det er kun til enkelte arbejdsopgaver såsom nedtagning af tagpap og opgravning af belægning, hvor der bliver brug for den store gravemaskine, som Kingo Karlsen har medbragt.

Samarbejde med eksperter

Forud for nedtagningen har nedbrydningsvirksomheden været i dialog med Den Gamle By, som har stået for bygningsregistrering af godsbanebygningen. Det er et samarbejde, der fortsætter gennem hele processen, hvor eksperter løbende vil komme forbi og bidrage med rådgivning.

rich-media-3
Nedrivningen er i opstartsfasen, hvor man forsøger sig med forskellige metoder. Foto: Tim Søgaard.

Nedrivningen kommer til at foregå i fire etaper, hvor den sydøstlige del bliver den første. Her skal en ny vej nemlig forbinde Fredericiavej og Gammelhavn. Dernæst bliver det den nordvestlige del, så den midterste og til sidst nedbrydes kælderen, der ikke skal genopføres.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nedtagningsarbejdet begyndte for omkring to uger siden, så man er stadig i opstartsfasen på projektet, hvor man prøver nogle forskellige metoder af for at afgøre, hvad der er mest skånsomt for materialerne med henblik på genopførslen.

- Alle sten og spær skal genbruges, så det er lige med at gribe det rigtigt an fra start af, siger Casper Skov Jakobsen.

Kingo Karlsen regner med at være færdige med nedrivningen til januar 2022.