sonsoreret-indhold

Lyt til artiklen:

Mobilhouse har ekspertisen til at hjælpe på både kort og lang sigt

00:00
Hastighed: ???x
05:33

Abonnementsartikel

Mobilhouse har sat fokus på at hjælpe danske kommuner med permanente og midlertidige byggerier. Virksomheden ser frem til vækst på området i fremtiden.

Et modulbyggeri, eller pavillon om man vil, er formentligt ikke det, de fleste forbinder med en børneinstitution. Men med den store mangel på pladser rundt om i landet, er det måske, hvad der bliver en realitet for mange kommuner i de kommende år.

Ifølge Mobilhouse er der dog ingen grund til bekymring, hvis man som forældre har udsigt til, at ens dyrebareste skal tilbringe en stor del af hverdagen i en pavillon - i hvert fald ikke, hvis Mobilhouse har bygget den.

Virksomheden har allerede opført en håndfuld pavilloner, der skal bruges som institutioner rundt om i landet - de er bæredygtige, og flere af dem lever op til de miljømæssige skrappe krav for svanemærkning.

Senest har Mobilhouse sat en institution op i byen Lind ved Herning. Her har den jyske virksomhed sat en pavillon på 120 kvadratmeter op, som består af tre moduler. Pavillonen huser 25 børnehavebørn plus personalet.

En hurtig proces

Institutionen, der hører til BørneOasen i Lind, er midlertidig, mens der bliver bygget en permanent institution. Det er især på dette område, at Kim Holm Bækgaard, salgsdirektør hos Mobilhouse, forventer, at der vil komme flere bestillinger i fremtiden.

- Fra at kommunerne finder ud af, at de har en udfordring med pladsmangel til, at vi kan have sat en funktionsdygtig institution op, vil der typisk gå 3-4 måneder, fortæller Kim Holm Bækgaard.

De midlertidige pavilloner må som udgangspunkt blive stående i fem år, selvom levetiden er det samme som ved en permanent løsning.

Pavillonen kan herefter få en fornyet godkendelse til at blive stående eller flyttes.

Mobilhouse bygger og sætter også permanente moduler op. Selve processen tager ifølge salgsdirektøren kun et par måneder mere end ved de midlertidige, da der oftest her også skal implementeres et udendørsareal, samt der er flere krav at følge i bygningsreglementet.

Mulighed for svanemærket

Siden år 2020 har Mobilhouse haft mulighed for at sætte svanemærket på deres bygninger, hvis kunden ønsker det.

Det har en permanent daginstitution i Horsens fået som den første svanemærkede vuggestue i Jylland. Her har kunden haft et ønske om og valgt at betale til, at bygningen skal være svanemærket.

Det betyder, at alle produkter i byggemodulerne, lige fra fugemasse til træ, skal være godkendt af Nordisk Miljømærkning Danmark. Derudover skal energiberegningen være 10 procent lavere end den gældende standard.

- Der er mange krav, som skal være opfyldt for at få svanemærket en bygning. Det er en tungere proces at komme igennem, fordi kravene til dokumentationen er skyhøje. Derfor vælger man det kun på nogle helt specielle cases, siger Kim Holm Bækgaard.

rich-media-1
I institutionen i Lind er der blandt andet elektronisk hæve-sænke-puslebord, tre børnetoiletter, toilet og omklædningsrum til personalet, børnegaderobe og et stort grupperum. Foto: Mobilhouse.

God feedback

Men selvom det kun er nogle bygninger, der får svanemærket placeret, er der ifølge salgsdirektøren ikke den store forskel at mærke, da mange af pavillonerne stadig er bygget med Mobilhouses svanemærkede byggesystem.

- Vi har fået masser af god feedback på, hvordan det er at være i modulerne. Vores kunder fortæller om et virkelig godt indeklima, men også den visuelle del - at det ser moderne, professionelt og flot ud. Folk er overraskede over, at det ikke er en "typisk" pavillon, som hos mange har et dårligt ry, fortæller Kim Holm Bækgaard og fortsætter:

- Det er jo fantastisk, at vi får så gode tilbagemeldinger. Det er jo med til at drive det hele - at vi kan få fjernet den skepsis, som mange har omkring pavilloner. Samtidig er det også en af de svære opgaver, vi har - at vi skal have overvundet den skepsis for overhovedet at få lov at stille modulerne op.

Tilfredshed hos brugerne

I institutionen i Lind har de selv haft indflydelse på og ønsker til, hvad pavillonen skal indeholde. Det har indtil videre været tilfredsstillende for både personale, børn og forældre, fortæller Lenette Holzendorff Pedersen, der er institutionsleder i BørneOasen.

- Vi havde en god dialog om, hvor på grunden, den skulle placeres, så den ligger godt. Den er pæn at se på, har et godt indeklima og en god akustik, som er med til at give et godt børnemiljø, fortæller Lenette Holzendorff Pedersen.

Ifølge institutionslederen passer Mobilhouses fokus på bæredygtighed godt sammen med deres egen grønne profil.

- Hvis det ender med at blive en permanent pavillon, vil det være helt fint for os. Vi er glade for pavillonen, og den passer rigtig godt ind med de omkringliggende bygninger, vi har, siger Lenette Holzendorff Pedersen.

Nyt fokusområde

Hos Mobilhouse vil der ifølge Kim Holm Bækgaard blive satset endnu mere på danske kommuner i fremtiden.

- Vi vil blive ved med at have to forretningsområder - byggepladserne og de kommunale. Det sidste års tid har vi på grund af byggeboomet haft rigtig travlt med at producere moduler til byggepladserne. Men jeg tror på, at vores største fokus i 2022 bliver kommunalt på grund af manglen på daginstitutionspladser, fortæller Kim Holm Bækgaard og fortsætter:

- Vi har meget fokus på top 20 vækstkommunerne i Danmark. De skal vide, hvem vi er, og hvad vi kan - blandt andet, at vi kan levere svanemærkede produkter, som forhåbentligt kan give kommunerne fordele og forældrene ro i maven.

Hos Mobilhouse håber de på, at kommunerne kan se mulighederne i, at det ikke kun er daginstitutioner, de kan få bygget af Mobilhouse, men blandt andet også skoler og administrationsbygninger.

- Vi har ekspertise til at hjælpe både på kort og lang sigt, så det bliver spændende at se, hvor vi kan tage det hen. Vi har allerede flere svanemærkede bygninger i pipelinen, så forventningen er, at vi kommer til at se mange flere af dem i 2022, fortæller Kim Holm Bækgaard.