Lyt til artiklen:

Fredag er det slut med udskældt selskabsform

00:00
Hastighed: ???x
02:03

Over 9000 IVS-virksomheder har fortsat en driftsstatus som "normal" i CVR-registret, men på fredag bliver de tvangslukket.

Tankerne med iværksætterselskaberne, IVS'erne, var gode nok, men selskabsformen, hvor der kun skulle lægges 1 krone i startkapital, havde sine udfordringer. Fredag skal alle IVS'ere være omdannet til en anden selskabsform, ellers vil de blive tvangslukket.

IVS'erne skulle gøre det nemmere og billigere for iværksættere at oprette et selskab, hvor man som ejer ikke personligt ville hæfte for eventuelle erstatningskrav eller efter en konkurs. Ligesom man kender det fra ApS.

Mindst 25 procent af IVS'ets overskud skulle så bruges som opsparing i selskabet, indtil man nåede de 50.000, der dengang var kapitalkravet til et ApS.

Svindlernes yndling

IVS'erne gjorde det ikke kun nemmere for iværksættere, men svindlere kaster sig også i stor stil over den billige selskabsform. Blandt andet brancheorganisationen Danske Revisorer var kritiske overfor konceptet, for der var massiv svindel og sjusk blandt selskaberne, og samtidigt såede organisationen tvivl om gevinsterne ved selskabsformen i forhold til vækst i erhvervslivet.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

I 2019 tog daværende erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) konsekvensen, da VLAK-regeringen sammen med Dansk Folkeparti lukkede for muligheden for at oprette nye IVS'ere.

På fredag 15. oktober er det så helt slut med IVS. De resterende skal inden da have omdannet virksomheden til en anden selskabsform, for eksempel et ApS, men hvis det ikke er muligt at rejse de 40.000 kroner, man satte kapitalkravet ned til ved lukningen af IVS-formen, er alternativet en enkeltmandsvirksomhed eller ved flere ejere et interessentskab, altså en I/S. Ulempen her er dog, at man hæfter personligt.

Et kig på CVR-registret viser, at der onsdag formiddag er godt 9200 IVS-virksomheder i Danmark med en selskabsstatus anført som "Normal". For eksempel er syv virksomheder inden for nedrivning registreret som et IVS.