Lyt til artiklen:

Bropylons fundament er placeret på havets bund

00:00
Hastighed: ???x
01:29

Omkring midnat mellem mandag og tirsdag blev fundamentet til pylonen på den nye Storstrømsbro placeret i havbunden med få centimeters nøjagtighed.

Det blev en lang arbejdsdag på vandet for mandskabet på operationen med at sænke pylonfundamentet i Storstrømmen. Fra formiddag til sen eftermiddag handlede det om først at sænke prammen, som pylonfundamentet stod på. Derefter trak de med slæbebåde fundamentet den position, hvor det skulle sænkes ned på havbunden.

Fra klokken 18.00 begyndte så selve sænkningen og omkring midnat stod pylonfoden på havbunden.

På forhånd var mandskabet parat til at der måtte flere forsøg til at ramme præcist, men projektchef Niels Gottlieb fortæller, at første forsøg på at placere fundamentet er gået over al forventning.

- Det ser ud som om pylonfoden er placeret indenfor de fem centimeters nøjagtighed, vi kræver. Nu skal vi bruge lidt tid på at foretage kontrolmålinger. Når det er bekræftet, kan vi gå i gang med at fylde fundamentet op med sand, så det står fuldstændig solidt på havbunden, siger Niels Gottlieb.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Næste skridt i arbejdet med pylonen bliver, at entreprenøren skal bygge en arbejdsplatform op oven på pylonfoden. Platformen skal bruges til at bygger den 100 meter høje pylon op i højden.

- De kommende måneder kommer til at gå med at bygge arbejdsplatformen. Blandt andet skal der etableres kraner på platformen til at løfte elementerne til pylonen op. De enkelte elementer skal så støbes sammen på stedet, siger Niels Gottlieb.

rich-media-2
Her bliver det 12.000 tons tunge fundament hydraulisk skubbet ud på prammen. Foto: Vejdirektoratet.