Lyt til artiklen:

20 års samarbejde har skabt en dynamisk maskinpark

00:00
Hastighed: ???x
04:04

Abonnementsartikel

Entreprenøren Benny Andersen og Leica har gennem 20 år fået indgående kendskab til hinanden, hvilket har skabt nye og effektive arbejdsgange.

I over 20 år har Benny Andersen arbejdet tæt sammen med Leica Geosystems. Sammen har de opbygget en højteknologisk maskinpark, hvor maskinerne arbejder sammen. Det har løbende gjort entreprenøren både mere digital og effektiv.Hos Leica Geosystems er de selvsagt glade for det årelange samarbejde, og så giver det nogle klare fordele for brugeren, mener Vagn Sloth Madsen, der er salgskonsulent i virksomheden.

- Det er klart, at de mange års samarbejde betyder, at vi kender hinanden utroligt godt. Men de 20 år gør også, at Benny Andersen nærmest har en totalløsning fra os, og på den måde kan de virkelig høste fordelene ved, at alle maskiner og systemer taler sammen. Det skaber en hel masse teknologiske muligheder, så de er bestemt en spændende virksomhed, som vi holder af at følge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fra 300 pinde til én

I Esbjerg Kommune har Benny Andersen også haft gang i de teknologiske løsninger fra Leica Geosystems.

I kommunen skulle entreprenøren forberede til bænke, buske, cykelparkering, vandposter og kantsten ved en ny nærbanestation. Og her gjorde de teknologiske løsninger arbejdsgangen nemmere for maskinføreren, fortæller Thomas Dam, der er projektleder hos Benny Andersen.

rich-media-2
Thomas Dam er projektleder hos Benny Andersen. Foto: Entreprenør Benny Andersen.

- Når der for eksempel skal trækkes en ledning ud til en lampe, så kan vi sætte en pind og måle op og så fjerne pinden igen. Så har vi ikke 300 pinde stående. Vi starter bare lige roveren op og sætter af. Det kan vi, fordi alt er med på designfilen, så det er virkelig en stor hjælp.Thomas Dam har desuden fundet ud af, at samspillet mellem de forskellige produkter også gavner as-built-dokumentationen.

- Vi bruger roveren til opmålinger for at kvalitetssikre over for bygherren. Det er jo nemt at tage roveren med ud og lave en opmåling, for eksempel langs en kantsten eller en sandpude. Før skulle vi vente og have en landmåler ud og måle op, forklarer han.

Leica Geosystems har igennem deres 100 år på bagen udviklet en omfattende produktportefølje til at understøtte bygge- og anlægsprojekter, men de er hele tiden åbne for nye muligheder, der kan løse udfordringer og gøre arbejdet lettere for deres samarbejdspartnere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vores brugere er enormt gode til at finde nye opgaver, som vores teknologi kan løse, og nogle gange lærer vi også noget nyt af dem. Og Benny Andersen har en masse gode eksempler på, hvordan de er gode til at bruge den nyeste teknologi og udnytter de muligheder, den bringer med sig. Så vi håber bestemt, samarbejdet fortsætter i mange år endnu, siger Vagn Sloth Madsen.

Fra data til vilde blomster

I dag begynder de moderne bygge- og anlægsprojekter med en masse dataforberedelse. Det gælder også for Benny Andersen, som sender bygherrens projektfiler ind til det eksterne landmålerfirma Land Syd. Firmaet forbereder filerne og lægger dem op i skyen og ud til maskinerne gennem den webbaserede løsning, Leica ConX, så dataen kan deles og visualiseres.

rich-media-4
Samarbejdet mellem Leica og Benny Andersen har gjort entreprenøren både mere digital og effektiv. Foto: Entreprenør Benny Andersen.

I et andet projekt mellem Esbjerg Kommune og Benny Andersen har de renset og forvandlet et forurenet område på tre hektar til et bakket landskab med stier og vilde blomster.

- Inden projektet startede var vi inviteret til møde hos Esbjerg Kommune. Vi blev spurgt til råds og anbefalede at anvende 3D-maskinstyring, forklarer Thomas Dam.

- Et kompliceret projekt som dette med mange detaljer, bakker og stisystemer egner sig godt til 3D-maskinstyring, fordi 3D giver føreren en klar designmodel, der indeholder informationer, som hjælper og guider føreren, fortæller Vagn Sloth Madsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selvom 3D-filerne er blevet revideret tre gange undervejs, har det ikke skabt udfordringer for udgravningen, for revideringerne er blevet synkroniseret via ConX til maskinstyringsløsningen. Til projektet har Benny Andersen anvendt flere gravemaskiner med et Leica-maskinstyringssystem, som har den fordel, at modellerne kan bruges i maskinstyringsløsningerne uanset hvilken maskine, der vælges.

- Vi bruger kun Leica-produkter. Det er rart at arbejde med folk, man kender i forvejen, understreger Thomas Dam.