Lyt til artiklen:

Udfordrende strømpeforing under dyrehave og fredskov

00:00
Hastighed: ???x
02:32

Aarsleff er i gang med 7,5 kilometer strømpeforing af sværttilgængelig kloakledning ved Esbjerg.

Efter 46 års tro tjeneste er 5,6 kilometer hovedkloak samt knap 2 kilometer sideløb ved Esbjerg under en igangværende renovering. Aarsleff klarer opgaven for DIN Forsyning med en strømpeforing, som af flere årsager er at foretrække på netop denne strækning, som ikke skal kloaksepareres.

I stedet for at anlægge nyt kloakrør gør man brug af det eksisterende rør og renoverer dette. Det er en både grønnere og hurtigere proces. Strømpeforingsprojektet er klaret på mindre end cirka fem måneder, hvor en fuld opgravning nok ville have stået på i årevis. Den opgravningsfri metode er ofte både billigere og lettere - især når man tager med i beregningen, at størstedelen af ledningen befinder sig under sværttilgængelige grønne arealer - blandt andet fredskov og dyrehave med våd og blød bund.

Vi udfører i alt 42 installationer i dimensionerne Ø150-Ø1000 millimeter. Den længste installation er en Ø1000 millimeter på 665 meter.

Projektleder Michael Bilde Nielsen, Aarsleff

Strømpeforing er derfor den mest bæredygtige løsning. Og så er den forventede levetid på det forede rør den samme som på et nyt glasfiberrør og bedre end på et nyt betonrør.

Hurtigst, bedst og billigst

- Vi udfører i alt 42 installationer i dimensionerne Ø150-Ø1000 millimeter. Den længste installation er en Ø1000 millimeter på 665 meter. Derudover renoverer vi op mod 50 brønde langs strækningen og nedlægger cirka 70 eksisterende brønde, hvor vi i øvrigt har udlagt cirka 5.200 køreplader til vores kørende anlæg, fortæller projektleder Michael Bilde Nielsen, Aarsleff, til Maskinteknik.Entreprenøren lavede en del af forarbejdet i foråret, hvor man undersøgte området i detaljer.

rich-media-2
Gennem hele perioden har 7-8 mand fra Aarsleff arbejdet med opgaven. Foto: Aarsleff.

- Vi lavede en køreplan, som vi derefter fik godkendt af Kommunen. Og så var vi klar til at gå i gang for alvor efter sommerferien, siger han og tilføjer, at entreprenøren regner med at nå i mål inden årsskiftet, hvilket også gælder reetablering af området.

Forskellige metoder

Aarsleffs eksperter arbejder med flere forskellige typer af strømpeforing. De mindste ledninger med op til Ø200 krænges ind med LED-lys eller damp, mens man benytter lufttryk til de lidt større. Og ved de største rør benyttes en metode med vandtryk.

- Vandtryk benyttede vi blandt andet til vores længste installation på mere end 650 meter, fortæller Michael Bilde Nielsen.Gennem hele perioden har 7-8 mand fra Aarsleff arbejdet med opgaven. Dertil kommer gode folk fra Tjæreborg Industri og Holst Kloakservice, der er tilknyttet som underentreprenører.