Lyt til artiklen:

Troels og Erlings rørskubber forenkler arbejdsprocessen

00:00
Hastighed: ???x
03:07

Abonnementsartikel

To rutinerede maskinførere fra Arkil har opfundet en helt ny rørskubber til gravemaskinen, og entreprenøren har allerede fire eksemplarer.

Når Stürup, der er Arkils afdeling i Esbjerg, lægger rør, sker det med en såkaldt rørskubber. Et værktøj til gravemaskinen, som maskinførerne Troels Wisby Pedersen og Erling Jensen har opfundet.

- Hvis ikke der findes et stykke værktøj til en opgave, så skal vi da ha' det lavet, siger Troels Wisby Pedersen, der har en baggrund som smed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ideen til rørskubberen bliver kickstartet i slutningen af 2020. Her vinder Stürup en del af projektet Fremtidens Fjernvarme, hvor der skal etableres en havvandsledning på Esbjerg Havn. Opgaven indebærer blandt andet at lægge små tre kilometer Ø1200 GAP rør. Det er her, tankerne om et værktøj, der kan bruges til at skubbe de mange rør sammen, begynder at melde sig.

- Vores formand sender et billede af en rørskubber svejset sammen af gammelt jern, som han har set et sted. Han spørger, om jeg kan lave sådan noget, fortæller Troels Wisby Pedersen.

rich-media-2
Pressefoto.

Han går i gang med at tegne og producere en prototype til en rørskubber hjemme i sit eget værksted. Ret hurtigt bliver han og Erling grebet af processen.

- Vi kunne jo lige så godt lave et multiværktøj, ikke kun til havvandsledningen, men til alt muligt andet, siger Troels Wisby Pedersen.

rich-media-3
Rørskubberen er efter et par modifikationer designet til at kunne rykke fra side til side. Pressefoto.

Protypen tager han med til Erling Jensen, som skal teste rørskubberen. De sparrer med hinanden og får hurtigt rettet til, hvor de ikke er helt tilfredse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Til at starte med var rørskubberen ikke designet til at kunne rykke fra side til side, men det kan den nu, siger de to maskinførere.

Meget mere sikkert

Opfindelsen er med til at gøre hverdagen nemmere for de to maskinførere, og der er da også stolthed at spore.

- Rørskubberen har forenklet arbejdsprocessen. Nu smider du bare din skovl og tager rørskubberen på. Så er der en, der hægter stropper i, Erling sænker røret ned, og så står der folk nede midt ved røret, som piller stropperne af. I stedet for at gå ned til enden, går de op og holder øje med mufferne i den anden ende, fortæller Troels Wisby Pedersen.

Erling Jensen fortsætter:

- Ja, og så sidder jeg selv og styrer og holder øje med laserstrålen inde i røret. Den er genial. Jeg har kun rørene, jeg skal kigge efter, ikke hvor kollegaerne har fingrene henne. For det er jo kun en brøkdel af et sekund, der skal til.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-6
Opfindelsen gør rørarbejdet mere sikkert for medarbejderne. Pressefoto.

Nogle af Troels og Erlings kollegaer, som ofte står nede ved rørene er enige i, at opfindelsen gør arbejdet mere sikkert.

Det er 100 gange mere sikkert, og der er ikke risiko for, at maskinføreren klemmer mine fingre. Og det er jo lige så slemt for maskinføreren, som det er for mig, understreger holdformand Arne Peder Nielsen.

Flere versioner på tegnebrættet

Erling Jensen kører i dag med makkerparrets første rørskubber. Men siden foråret er der produceret yderligere tre rørskubbere, og her har Troels og Erling ikke kunnet lade være med at finpudse lidt. For eksempel er der kommet en løftekrog til, og skiftesiderne er blevet længere.

- På tegnebrættet er der to nye, blandt andet til gravemaskiner uden rotortilt. Men dem venter vi lidt med, fortæller Troels Wisby Pedersen.