Lyt til artiklen:

EU afviser Klimabevægelsens klage over Lynetteholm

00:00
Hastighed: ???x
01:40

Abonnementsartikel

EU-Kommissionen har afvist den første del af Klimabevægelsens klage over Lynetteholm. Konklusionen er, at de danske myndigheder ikke bryder reglerne.

Er det lovligt, at de danske myndigheder har delt etableringen af den fremtidige halvø Lynetteholm op i flere faser - altså efter den såkaldte salamimetode - og ikke har fået vurderet det samlede projekts påvirkning af klima og miljø?

Nej, mener Klimabevægelsen, som i oktober måned stævnede staten for anlægsprojektet. Flere eksperter spåede Klimabevægelsen gode chancer i sagen, men nu er EU-Kommissionen nået til en overraskende konklusion, hvis man spørger de selvsamme eksperter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skriver Berlingske.

For i et svar fra kommissionen fremgår det, at de danske myndigheder ikke bryder reglerne. Det er konklusionen på den første del.

Undrer eksperter

Professor i miljøret ved Aarhus Universitet Ellen Margrethe Basse har tidligere udtalt til BT, at Klimabevægelsen havde en god sag, fordi EU-Domstolen i flere afgørelser har tolket VVM-direktivet således, at opdelingen i bidder er i strid med direktivet.

Derfor er hun selvsagt overrasket over EU-Kommissionens konklusion.

- Jeg er overrasket, hvis jeg nu skal formulere mig lidt forsigtigt. Det må jeg sige. Det fastslås jo, at der ikke er handlet i strid med VVM-direktivet. Når jeg læser det her, så synes jeg, at det er en ret klar tilbagemelding. Men jeg er forundret over, at de når frem til den konklusion, siger hun til Berlingske.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hun siger i øvrigt, at det er svært at vurdere, om konklusionen er et endeligt svar eller et foreløbigt svar fra EU-Kommissionen. Hvis der er tale om det sidste, så kan meget nå at ændre sig.